When Heroes Become Legends – “All for one and one for all”

Joost Mulders en Astrid Claessen zijn al sinds dag 1 betrokken bij de races van de Legends Trails. Een idee van Stef Schuermans en Tim de Vriendt dat zich ontwikkelde in een avontuur dat ooit startte in maart 2016 met de 250 km Legends Trail. Legends Trails zijn een reeks ultra races die, als ze in volgorde van Great Escape, Bello Gallico, Montane Legends Trail en Another One Bites The Dust voltooid worden samen de Legends Slam vormen. Samen genomen 730 km. Over de hoogtemeters zijn de meningen verdeeld maar samen zou het 15.000 meters moeten zijn.
Joost en Astrid hebben voor hun film enkele lopers gedurende hun quest gevolgd en de karakteristieken van alle vier de races goed in beeld weten te brengen. Daarnaast geeft het een goed beeld van het hechte team dat het allemaal mogelijk maakt. Vrijwilligers en organisatie zetten met deze vier races een unieke serie ultra races neer waar je als ultraloper zeker een keer aan deelgenomen moet hebben.

Wat ik persoonlijk erg mooi vindt aan het geheel is dat je vrijwilligers, die zelf ook vaak ultralopers zijn, ziet doorgroeien en uiteindelijk zelf ook aan de start ziet staan en andersom zie je deelnemers aan eerdere races terugkeren om hun steentje bij te dragen als vrijwilliger. Iedereen weet dus wat iedereen doormaakt en de meesten kennen elkaar ondertussen wel. Het is een hecht clubje mensen met veel respect voor elkaar.

“All for one and one for all” staat synoniem voor the Legends Family!

Deze film is een must see als je denkt dat hardlopen meer is dan alleen hardlopen. Het gaat over hoogtepunten en dieptepunten, over toch doorzetten als er geen reden meer toe is, over vertrouwen op elkaar en over saamhorigheid in een sport die normaal niet als teamsport gezien kan worden. Hoogtepunten en dieptepunten volgen elkaar op in je reis naar de finish en is een ervaring die je nog lang bij zult blijven en waar je het voor doet. Ultra races lopen is meer dan alleen hardlopen!

 

Great Escape in september – 160 km
Naar mijn mening de mooiste race van de vier. Het is een route over wat uitdagender terrein en is echt een aanrader als je een heel mooie 100-miler wilt lopen.

 

Bello Gallico in december – 160 km
Niet de mooiste race van de vier maar een erg toegankelijke race als je je eerste 160 km wilt lopen en wilt zien of je de afstand aan kunt. Voor de lopers die vaker een 160 km gelopen hebben en eens echt willen zien wat ze kunnen presteren is het een race die je ook niet kunt missen. Het is een gemakkelijk parcours waar je goed ritme vast kunt houden en snelheid dus hoog kunt houden.

 

Legends Trail in maart – 250 km
Dit is de race waar het allemaal mee begonnen is. Waarschijnlijk de zwaarste ultra race in de Benelux waarbij je de ene na de andere uitdaging voor de voeten geworpen krijgt. Je doorkruist een groot gedeelte van de Ardennen en komt op plaatsen waar je waarschijnlijk niet vaak zult komen. Voor de route is ooit als basis een combinatie van de GR571 en de GR57 genomen, maar dan uiteraard met de nodige aanpassingen om het geheel erg uitdagend te maken.
Gedurende de route heb je maar 4 verzorgingsposten waar je over je dropbag mag beschikken en hulp krijgt van een professioneel team. Een safety en medical team houden elke loper goed in de gaten.
Deze race moet je zeker een keer gelopen hebben als je aan een uitdaging toe bent.

 

Another One Bits The Dust in juni – minimaal 160 km
Deze race heb ik zelf nog niet gelopen maar wel heb ik de eerste editie van bij mogen wonen als vrijwilliger. Dit jaar (juni 2019) moet ik eraan geloven en zal hem moeten lopen om de volledige Legends Slam te volbrengen.
De opzet van deze race is dat iedereen precies elk uur weer opnieuw start aan hetzelfde 6 km rondje. De laatste die overblijft en zelf dan nog alleen een volledige laatste ronde loopt heeft gewonnen. Je moet dus maximaal en minimaal 6 km/h lopen. Loop je te snel moet je wachten tot de start van de nieuwe ronde, loop je te langzaam dan lig je eruit. Loop je uiteindelijk 28 rondes en dus minimaal 160 km dan krijg je een DNF medaille en telt het als een 100 miler. Wil je winnen dan zul je door moeten lopen tot je nog als enige over bent. Wanneer het einde van de race is weet je dus niet. Waarschijnlijk één van de zwaarste van de 4 races omdat je geen fatsoenlijke rust kunt nemen om voeten te verzorgen, om te eten of om te rusten. Ik weet het je eind juni te vertellen.

Thanks Joost & Astrid voor het visualiseren van de 4 races!

De trailer…

Wil je de hele film zien in 4K kwaliteit of wil je hem downloaden dan kun je hier terecht:

http://www.whenheroesbecomelegends.com

Groet,  Maarten Schön