Deadly Shadows – 194 km

Route ontwikkeld door Martino Corneillie.

Deadly Shadows in the Black Land

“Springheeled Jack, de killer van de Londense East End, blijft paniek zaaien. De kranten melken het verhaal tot de laatste druppel uit. En toch weet Scrubby beter. De terreurgolf is geen losstaand fenomeen. Opeengepakt in de industriële grootstad hebben de mensen een Kwaad wakker gemaakt dat al heel wat ouder is. Bovendien heeft Scrubby het pad van Sir Charles Warren al iets te vaak gekruist om nog van toeval te spreken. Hopelijk kan het kleine volkje hem helpen om voor eens en voor altijd af te rekenen met een ziel die nog donkerder is dan steenkool!”


Start / finish: Parking treinstation Jurbeke nabij Mons (deze parking is voorzien van camerabewaking).
Coördinaten: 50.530643, 3.909599
Afstand: 194 km
Hoogtemeters: 2.000 mtr (verkijk je niet op hetgeen Komoot aangeeft).


De route zal je leiden langs de industriële streek van kolenmijnen op de grens van België en Frankrijk. Een gebied waar de natuur steeds meer de overhand neemt en er vaak enkel nog maar schaduwen van vergane glorie te herkennen zijn.
Hier en daar verharde trajecten maar vaak ook erg uitdagende stukken die het tempo naar beneden halen en stukken waar je hier en daar even stil zult staan bij bezienswaardigheden. Het is niet een route om snel te lopen maar eentje om een gebied te leren kennen en te genieten van natuur waar oude tijden herleven.

Het ‘Zwarte Land’ heeft nog steeds de oude slechte mentaliteit om aan de rand van de dorpen en het bos er een vuile troep van de maken, maar Vlaanderen was 30 jaar terug ook zo, dus er is hoop!

km 18Militaire begraafplaats St. Symphorien. Hier liggen ruim 500 Britse en Duitse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

km 84 – Hier kom je langs de Moerassen van Harchies. Deze zijn ontstaan door verzakking van de oude mijnbouw.

km 138 – Hier kom je door het dorpje Condé-sur-l’Escaut met een oude vestingmuur die zijn ontstaan heeft rond 1700. Vroeger was het Belgisch grondgebied maar tegenwoordig is het Frans.

km 163 – Hier kom je bij Mer De Sable, kort daarna moet je het Bos van Stambruges in en daar is het belangrijk dat je precies de route volgt. Je komt hier langs mooie rotspartijen. In het Bos van Stambruges kom je ook langs de Kapel van l’Arconpuch. Een historisch Kapelletje met een eigen verhaal.


Qua bevoorrading is er voldoende maar controleer altijd vooraf wat openingstijden zijn zodat je niet voor gesloten deuren staat. Ook rond lunchtijd zijn supermarkten nogal eens dicht.
Supermarkten op km 34, 62, 73 ,138 en 180.
Andere kleinere zaken op km 94, 119 en 163.