Mark Wagenaars 1973 – 2023

Het is niet snel dat ik iets zal schrijven als er iemand ons voorgoed verlaten heeft. In het geval van Mark Wagenaars wil ik toch wel even stilstaan bij zijn op veel te jonge leeftijd en zo plotse overlijden. Op je 50ste sta je midden in het leven en komt dit bij iedereen aan als een keiharde verrassing die je met de neus op de werkelijkheid drukt over hoe fragiel een mensenleven is en hoe plots het afgelopen kan zijn. Geeft maar weer eens aan dat je van elk moment moet genieten en er alles uit moet halen.

Velen kennen Mark allemaal op hun eigen manier. Soms had hij eigenaardige acties zoals een dorre kerstboom laten staan tot midden in de zomer (die zou hij wel weghalen als Corona voorbij was)… zijn jaarlijkse kerstdorp… de enorme Star Wars Lego acties… in de winter de verwarming op een aangename 12’C… etc.

Zoals velen heb ik Mark leren kennen in de hardloopwereld. Mark probeerde altijd alles zelf uit en liet zich nooit gek maken door anderen. Velen kennen hem van de officiëlere hardloopevents zoals diverse Legends Trail evenementen, zijn 24uurs projecten en meer.

Mark ken ik en met mij nog een aantal, vooral van de ‘off the radar’ hardloopavonturen die we zelf bedachten. Denk aan dingen als de LEO waaraan hij twee keer deelgenomen heeft; dan nog zijn eigen solo variant op de LEO waarbij ik hem halverwege opgevangen heb; de bizarre ‘Resurrection of The Insane’ in de Hoge Kempen; de duistere Hoge Venen in de nacht en nog wat van die dingen. Het waren allemaal kleinschalige avonturen waarbij we met eensgezinde hardlopers pionierden, de grenzen opzochten en waarbij Mark op den duur soms in het aluminium ingepakt was om op te warmen. Als je hem zag op die ‘aluminiumdekenmomenten’ was er altijd de blijde blik van verlossing. Mark kon afzien en diep gaan, maar bleef altijd positief. Mark kon je er goed bij hebben en hoorde er ook zeker bij.

Ik denk dat ik hier niet enkel voor mijzelf spreek maar ook voor diegenen die hem hebben mogen meemaken op eerder genoemde underground hardloopmomenten.

We gaan je missen, je zeker niet vergeten en zullen het nog regelmatig over je hebben. Take care 😉

Maarten Schön