Garmin Fenix 5x Plus vs. Suunto S9

Veel mensen vragen mij naar mijn bevindingen van de Garmin Fenix 5x Plus. Ik kan daar heel kort in zijn. Het is simpelweg het beste horloge op dit moment te krijgen. Het is misschien een serieuze investering maar je zult veel uit je horloge halen.

Vaak verklaarde ik hardlopers voor gek als ze riepen dat je met je horloge prima kunt navigeren. Je kunt inderdaad prima navigeren met een horloge als je roetes loopt die straightforward zijn. Maar navigeren met het serieuzere trailrun werk waar je vaak van de paden afwijkt gaat toch niet. Zeker niet als je langere ultra’s loopt. Ook is het schermpje gewoon te kleine om je te oriënteren als je even verkeerd loopt en het te laat in de gaten krijgt. Dan moet je gewoon een fatsoenlijke Garmin Handheld bij je hebben.

Nu heb ik sinds een half jaar de Garmin Fenix 5x Plus en moet hier gedeeltelijk op terugkomen. Ondertussen heb ik er races als de Race Across Schotland en de Legends Trail mee gelopen en er uiteraard tijdens deze races het maximale eruit proberen te halen. Verder heb ik de bizar veel mogelijkheden goed kunnen testen en is het gebruik van de vele schermpjes een routine geworden.

De belangrijkste reden dat ik toe was aan een nieuw horloge was voor mij een groter geheugen en een batterij die het langer uit kan houden zonder in te moeten leveren op kwaliteit van nauwkeurigheid. Niets vervelender dan een horloge dat je steeds moet opladen en plotseling aangeeft dat het geheugen vol zit. Mijn oude horloge (Suunto Ambit 2 black) zit namelijk vol na 25,5 uur bij een interval van 5 seconden. Je kunt er dus prima een 100-miler mee lopen maar dan heb je het ook wel gehad. Voor die tijd dat het horloge uit kwam was het het beste horloge. Als je enkel voor een goed GPS horloge gaat dat nauwkeurig is en een redelijke batterij heeft dan is deze nog steeds een prima horloge.

Naast mijn Fenix horloge heb ik altijd nog wel een Garmin handheld omdat je niet alles kunt op een horloge. Zeker als je je beter wilt kunnen oriënteren en je met hoogtemeters bezig wilt kunnen houden. Ook het werken met GPX bestanden gaat een heel stuk makkelijker. Daarnaast is het erg handig dat je gewoon batterijen (AA penlite) kunt verwisselen als ze leeg zijn en niet hoeft op te laden. Die kun je overal krijgen. Een goede handheld is in het gebruik bovendien een stuk makkelijker omdat het simpelweg gemaakt is om te navigeren. Daar zijn de knoppen en schermpjes op gemaakt. Als je langere races loopt waarbij je je focus verliest, dan wil je niet nog moeten nadenken over waar je de nodige informatie vandaan haalt uit je horloge. Dat blijft ook op de Fenix toch af en toe even wat puzzelen. Het in- en uitzoomen en het verplaatsen op een kaart gaat gewoon niet goed.

Mijn tips en tricks voor de Garmin Handheld kun je op deze pagina lezen.

Een handig ding van de Fenix is dat je een piepsignaal krijgt als je ongeveer 20 meter van je route gaat. Met lange races gebeurd het wel eens dat je even niet op let en je een afslag mist. Veel verder dan die 20 meter kun je dus niet verkeerd lopen. Dat zou nog een handige toevoeging zijn aan de handhelds en volgens mij niet moeilijk in een software update uit te brengen.

Waarom geen Suunto S9?
Op de vraag waarom ik niet voor de Suunto S9 gegaan ben omdat ik al een Suunto had kan ik heel kort zijn. Deze had ik in eerste instantie gekocht maar na 2 weken teruggebracht omdat ik er erg slechte ervaringen mee had. Voornamelijk de verschrikkelijk slechte nauwkeurigheid van de GPS sensor was voor mij de reden dat ik de S9 terug gebracht heb en ben na de nodige research voor de Fenix gegaan. Gewoon omdat deze als beste uit de bus kwam.

Suunto probeert met de S9 door wat trucjes met hun zogenaamde “fused track” functionaliteit de batterijduur te vergroten maar daar heb je niets aan als je van de normale wegen af gaat. Hoe kan een horloge gaan bedenken waar jij in 120 seconden gelopen hebt. Onmogelijk. De nauwkeurigheid van de GPS track die ik had met mijn S9 was zo slecht dat je op een rechte weg serieus steeds van links naar rechts liep alsof je dronken was. Vaak ook gewoon compleet van de weg af. Uiteraard had ik de interval op 1 seconde gezet. Mijn oude Ambit 2 was vele malen beter dan die S9 waar ze blijkbaar een nieuw type GPS chip in hebben gestopt. Ze hadden beter de oude misschien wat minder energiezuinige GPS chip erin kunnen behouden en een batterij met meer capaciteit erin kunnen stoppen.

Hieronder zie je links een stukje track van de S9 en rechts mijn oude Ambit2. Ik kreeg de S9 niet nauwkeuriger. Ook niet na terugzetten naar fabrieksinstellingen, interval op meest nauwkeurig of software updaten. Zoals je ziet loop ik ook niet door dichte bossen of in de buurt van rotsen dat het gps signaal zou verstoren.

 

Suunto heb ik hierover proberen te bereiken maar dit bleek onmogelijk en kreeg na diverse support requests via de Suunto website en Movescount geen enkele reactie. Voor mij nog een reden om niet meer met Suunto verder te gaan. Je koopt een topmodel van een merk en als je problemen hebt is er niemand thuis.

Dus als je een serieus horloge wilt hebben ga dan voor de Garmin Fenix 5x Plus!

Ik ga verder niet alle functionaliteiten beschrijven omdat er een site is die daar veel beter in is. Nadat ik deze review gelezen had heb ik de keuze voor de Fenix snel gemaakt:

https://www.dcrainmaker.com/2018/06/garmin-fenix5-plus-5s-5x-in-depth-review.html

Als je meer wil lezen over de Suunto S9 dan moet je deze review hebben:
https://www.dcrainmaker.com/2018/07/suunto-9-multisport-gps-in-depth-review.html