Fortified Exposure – 86 km

Route ontwikkeld door Guido Mols


Start/finish: parkeerplaats Carrefour aan de N92, Chaussee de Dinant, Wepion (ten zuiden van Namen)
Coördinaten: 50.411010, 4.881341
Afstand: 86 km
Hoogtemeters: 2300


De route brengt je langs de verdedigingslinie van Namur die in 1888 is gebouwd ter verdediging van Namen tegen de Fransen. Op de route doe je drie van de oorspronkelijk negen forten aan. Hier is tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gevochten. Men dacht door de ligging van de forten dat Namen onneembaar zou zijn en bewapening bestond uit kanonnen met een bereik van ongeveer 8 km. Deze forten waren vierkant of driehoekig en hadden in het midden een draaibare geschutskoepel. Over het beleg en de geschiedenis van de forten is meer te lezen op https://nl.wikipedia.org/wiki/Forten_rond_Namen
Tevens kom je langs een heel aantal chateau’s en de rotswanden van Samson. De route bestaat ongeveer uit 70% onverhard, variërend bospaadjes, weiland en rivieroever. Bij de start en finish is een supermarkt en eetgelegenheden, onderweg kan er water worden bijgevuld bij een begraafplaats op 19 km en in Naninne zitten supermarkt, pizzeria en broodjeszaak op ongeveer 27 km.  Na ongeveer 67km zit een snackbar.

We zoeken de oever van de rivier La Meusse op en steken hem over bij Barrage de Tailfer. De eerste mogelijkheid om het bos in te gaan nemen we; let niet op het bordje privé. De route loopt door het bos. Na 19 km is er bij Cimetiere de Dave de mogelijkheid om water bij  te vullen bij het hek.

20 km: Je trekt eerst linksom Fort de Dave heen. Door de begroeiing zie je niet dat er een verdedigingswerk aanwezig is. Het is afgezet met hekwerk. De ingang is open en zeker een aanrader om binnen een kijkje te nemen. Lampje is wel noodzakelijk. Als je de poort doorgaat kan je rechtstreeks naar het hart van het fort. Als eerste passeer je de gracht en daarna kan je naar binnen. Loop rustig en kijk goed uit gezien er veel gaten zijn. Advies is kamers waar plafonds zijn ingestort niet binnen te gaan. Naast deuren zie je vaak naar beneden gerichte kanaaltjes; waarschijnlijk is dit om explosieven voor de deur te laten eindigen tegen eventuele indringers. Succes met struinen en verkennen.

Je komt hierna door het stadje Naninne, hier zijn eetgelegenheden en herbevoorradingsmogelijkheden. Na Naninne steek je de snelweg over en ben je onderweg naar Fort d’Andoy.
30 km: Je loopt over de verdedigingswal en rechts van je zie je de gracht. De ontluchtingskanalen van het fort zijn duidelijk te zien. Dit fort is in gebruik voor opslag van een boer. Je kan door de poort.
Na al dit oorlogsgeweld gaan we langs Chateau Domaine de Mozet. Als je na het dorp het weiland bent doorgestoken kom je op een gravelpad, daarna op Rue de Villenval heb je de keuze om de route te volgen naar rechts of eerst links een uitstapje te doen naar Fort de Maizeret. Dit fort ligt naast het mijngebied van Maizeret.
Naar beneden lopend kom je bij de rotsen van Samson. Helaas zit hier een stukje asfalt het dorp in. Bij de supermarkt rechts Rue de Thon iets omhoog. Tussen huisnummer 2 en 3 zit een klein paadje en dat klimt achter huisnummer 3 omhoog. Klim omhoog naar de ruïne van Forteresse de Samson. Daar kan je verder lopen richting de Grotte Roger. De route loopt naar rechts, maar rechtdoor ga je naar de ingang van de grot. Het is even zoeken. Je kan 22 meter de grot in, maar dit is wel kruiphoogte.

Via het Waalse boeren platteland komen we bij Chapelle Notre Dame de Bon Secours op 42 km. Een idyllisch rustplekje. Via Chateau de Bellaire (zonder frisse prins) kom je bij Chateau de Haltinne met een mooie slotgracht en een archeologische vindplaats om de hoek. Het kasteel komt zo uit de Kuifjestrips, de vaste woonstee van kapitein Haddock.


De route: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3332476