Duinhopper – 220 km

“In order to attain the impossible, one must attempt the absurd.”  – Miguel de Cervantes

2018 film:

2021 film:

François vloog nog wel eens met zijn helikopter langs de kust… de aan elkaar geknoopte beelden in deze flyby video geven een goed beeld van de omvang van de race.


Introduction in English but the rest in Dutch
Winter setting along the Dutch Coast thru a variety of nature reserves. In total you only run on the beach for perhaps 20 km. Most of the route is trail worthy and sometimes even completely offtrack and navigation can be challenging (GPX provided).
Start is in Hoek van Holland, finish in Den Helder. The race is fully self-supporting and no backup of any kind will be provided. In other words, there is no organization and we only provide the setting for an unforgettable adventure. Support from friends and family is allowed and recommended but you will have to run every meter yourself. Runners will be navigating with GPS. GPX available below on this page.

Because of Covid-19 we had to change the setup of the race. There is no fixed start/finish or date/time. As long as you start and finish in January or February and finish within 48 hours. Register and afterwards send a proof to leo@acceptnolimits.eu. Therefor no DUV registration for now. More info below (in Dutch). But of course, your name will be listed before and after completion your finish time will be listed as well on this website.
A proof would be a registered activity on Strava, Garmin, Suunto or other including time, distance, cadence and tracklog to proof you didn’t deviate from the route and did actually walk/run. A GPS tracker from Legendstracking.com would be advised for safety or accompanying support crew. They rent them out and send them to your address.

It is nice to undertake this adventure with fellow runners but if you run alone than let the homefront know about your progress during the race. Wintertime along the Dutch coast can be violent if weather turns bad. If you use a GPS tracker we would like to follow your progress during your adventure.
When Covid-19 is over we will decide about fixed start/finish date/time again in the future. Because of this setting your result cannot be listed on DUV but will be listed on the Acceptnolimits website.

More info below in Dutch but Google Translate will do the trick. If you have any questions let us know.

From here in Dutch

UITSLAGEN alle jaren

Het concept is dat je gedurende de hele maand januari en februari zelf een moment mag kiezen om de Duinhopper te lopen; zo lang je maar start en finisht in de maand januari en februari. Of je samen loopt met een ander moet je zelf bepalen.

Lopers kunnen een GPS tracker huren via Tim de Vriendt bij https://www.legendstracking.com.

Als je geen tracker huurt moet je na afloop wel een complete Strava, Suunto of Garmin Connect activiteit kunnen laten zien. Of je stuurt ons het originele FIT bestand van je horloge.

Deze insteek van de Duinhopper is niet in lijn met de richtlijnen van de DUV en zal dus niet officieel geregistreerd worden. Uiteraard zal er op de website na het einde van de maand een vermelding komen van alle lopers die de route hebben weten te volbrengen in de beoogde 48 uur.


De route loopt zoveel mogelijk door de prachtige Nederlandse duinen. Enkele stukken waarbij dit niet gaat loopt het parcours over het strand, maar dit is tot een minimum beperkt. Er is in totaal maar 18 km dat je over het strand loopt. Schelpenpaden, bospaden, mulzandpaden of géén paden wisselen elkaar af met regelmatig kustdorpen waar je kunt bevoorraden.

Support in de vorm van meelopen, eten en drinken en uiteraard bemoedigende woorden is toegestaan en wordt zelfs geadviseerd. Zo lang je maar zelf de afstand lopend overbrugt.

Waarschijnlijk is het Nederlandse watertappunten netwerk in de winter afgesloten en zul je dus goed moeten kijken waar je eventueel bij kunt tanken.


Deelnemerslijst 2024


Afstand: +/- 220 km – 48 uur tijdslimiet.
(Vanaf 2023 is er ook de 501 km variant voor de echte kustliefhebbers. Deze is extra en de 220 km variant blijft de originele Duinhopper. Meer informatie over de 500 km kun je hier vinden…)
Finish locatie: Den Helder.
Start: Hoek van Holland – Zelf te kiezen datum en tijd in de maanden januari & februari
Finish deadline: Voor 29 februari 2023 23:59.59
Maximaal aantal deelnemers is niet beperkt.
Navigatie is volledig op GPS. Navigatie enkel op horloge is af te raden en het advies is om met een Garmin handheld te navigeren of zeker als backup bij je te hebben om een betere inschatting te kunnen maken als je verkeerd loopt of onvoorzien van de route af zou moeten wijken.
Markering: de Noordzee links van je houden 🙂
Type race: Volledig selfsupporting. Echter alle soorten ondersteuning van vrienden en familie is toegestaan en geadviseerd. Er is dus geen georganiseerde ondersteuning waar je op terug kunt vallen. Dus ook niet in nood. Zorg dus dat je weet wat eventuele exitpoints zijn als je je race onvoorzien af zou moeten breken. Openbaar vervoer is er ’s nachts nagenoeg niet maar overdag wel en taxi’s kun je waarschijnlijk altijd bellen (uiteraard voor eigen rekening).
Inschrijfgeld: Gratis
Aanmelden: Om deel te nemen stuur je een mail aan leo@acceptnolimits.eu met je naam, woonplaats, telefoonnummer, Emailadres en datum van starten. We zullen je naam en startdatum plaatsen op de deelnemerslijst en als je binnen 48 uur de finish haalt zal je eindtijd worden vermeld op de finisher lijst.

Geen organisatie: Er is geen organisatie en er wordt dus ook echt niets georganiseerd qua hulp onderweg. Het het enige wat beschikbaar wordt gesteld is de route (GPX-file via afstandmeten.nl). Er zijn géén verzorgingsposten, géén medische ondersteuning, géén back-up of andere organisatorische zaken waar een beroep op gedaan kan worden. Je bent dus echt op jezelf aangewezen en het is uiteraard volledig op eigen risico.
Dit karakter van de race maakt het dat je zelf meer afwegingen moet maken over materiaalkeuze, planning rondom verversing, doseren van tempo, etc.


2024 ROUTE: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3296793

Belangrijk!!
De grote werkzaamheden aan het sluizen stelsel van IJmuiden zijn afgerond. De route gaat vanaf 2023 dus niet meer via de pond die elk half uur gaat. Je kunt nu weer gewoon over het sluizenstelsel van IJmuiden. ROOD is de oude route. BLAUW is de nieuwe route.

Hier kun je meer lezen over dit project van Rijkswaterstaat.

Omdat de Nederlandse kust een gebied is dat constant in bewerking is door mens of natuur kan het zijn dat je tegen verrassingen aan kunt lopen. Mocht het gedurende de race zo zijn dat er toch stukken onvoorzien afgesloten zijn omwille van overheidswege of anders dan probeer je zelf een route er langs te vinden. Dit stukje navigatiewerk moet je maar zien als een extra bonus onderdeel van de race. Als je maar niet lussen af gaat afsnijden. Dat zien we op de trackersite of je gpx track. Dit is niet des ultra’s en zal per geval beoordeeld worden en eventuele extra tijd of uitsluiting van uitslag tot gevolg hebben.

Ter info: Als je de Zeeweg voor Bergen aan Zee bent overgestoken (dit is de weg die naar Bergen aan Zee gaat) staat een automaat waar je voor een toegangskaartje voor het gebied € 1,80 moet betalen. we raden je aan dit te doen omdat je anders een bekeuring zou kunnen krijgen.
Je kunt van te voren al een kaartje kopen zodat je niet voor verrassingen komt te staan:

Via de PWN website
App via de PWN Apple App store
App via de Android Play Store

Amsterdamse Waterleiding Duinen: AWD waternet

Tussen zonsondergang en zonsopkomst (’s nachts dus) zijn er stukken waar je officieel niet mag lopen door de natuurgebieden; dit kan je dus ook een boete opleveren. We adviseren je om daar creatief mee om te gaan. Je kunt dan dus misschien ergens slapen 😉


Materiaal
We gaan niet veel roepen over verplichte materialen omdat we er vanuit gaan dat deelnemers die zich inschrijven weten waar ze aan beginnen. Maar het advies is zeker om een donsjasje, regenjas, regenbroek, handschoenen, muts, rescuebag + emergency blanket, extra kleding, powerbank, etc bij je te hebben. Mocht het zijn dat je ergens moet wachten dan kun je je in ieder geval warm houden en je telefoon opgeladen hebben in geval van nood en je de nooddiensten zou moeten bellen. Met of zonder storm… onderkoeling heb je snel te pakken in de winter aan zee.
Wees dus op het ergste voorbereid. Een extra kilotje materiaal bij je hebben is geen overbodige luxe en kan je een hoop ellende besparen.
Navigeren enkel op een horloge is niet aan te raden en een Garmin handheld is zo goed als noodzakelijk.

Als je zelf twijfelt of je de finish zou kunnen halen dan kun je beter niet deelnemen omdat je het zeker niet zult halen. Als je een keer ergens een ‘georganiseerde’ 100-miler gelopen hebt is het bijvoorbeeld niet handig hieraan te beginnen omdat je weinig kans van slagen hebt.
Je moet comfortabel zijn met het langdurig autonoom kunnen opereren en in geval van stresssituaties je weten te redden.

Plan B
Belangrijk is ook om een eigen exit strategie te hebben. Dit wil zeggen dat je enkele punten hebt waar je zelf op een veilig manier uit kunt stappen. Als je uit zou moeten stappen is het bijvoorbeeld onverantwoord om nog een lang en verlaten stuk van het parcours te starten. Dan kun je beter uitstappen waar het makkelijker is om beschutting, vervoer of hulp te krijgen van een eventueel support team, taxi’s openbaar vervoer of nooddiensten. Zorg ook dat je weet hoe je je locatie kunt bepalen en doorgeven mocht dit nodig zijn.
Misschien ook handig om enkele telefoonnummers van taxibedrijven in je telefoon op te slaan.

Zorg dat je voldoende geld bij je hebt voor eten & drinken onderweg en voor onvoorziene situaties.


Finish boog in Den Helder

Het zal weinig heroïsch onthaal zijn omdat er geen organisatie is om je op te vangen en een medaille om te hangen. Enkel eventuele familie of vrienden of andere deelnemers die toevallig dan ook aanwezig zijn.


Foto’s 2018

Foto’s 2019

Foto’s 2021


Artikel op Westlander.nl over Bart Wijnands (08-03-2021): “Westlander loopt hard van de Hoek naar Den Helder”
https://www.westlanders.nu/sport/westlander-loopt-hard-van-de-hoek-naar-den-helder-38410

Ultraned: http://ultraned.org/k_item/f357820180105.php
Ultraned (07-01-2018): http://www.ultraned.org/n_item/f7201.php

Artikel in Noord Hollands Dagblad (08-11-2017):23414387_1837200462960989_620764269_n

Video van Erik Kemper (2022)- geeft een leuke indruk van hoe het is:


2019 editie…


2018 editie…