Beef Jerkey

Omdat Beef Jerkey zo belachelijk duur is en omdat het kant-en-klare spul in de winkel altijd vol met E-nummers en conserveermiddelen zit kun je het beter zelf maken. Bijvoorbeeld Natriumnitriet (E-250) zorgt ervoor dat de hemoglobine in je bloed minder zuurstof opneemt. Het kost misschien wat tijd maar dan heb je ook wat.

Dunnen plakken rundvlees (7-8 mm) een uurtje of vier laten marineren in de zelfgemaakte marinade. Vervolgens  goed droogdeppen met keukenpapier en de stroken vlees ruim verdeeld over een ovenrooster hangen en een plak over twee spijlen van je rooster hangen zodat de plakken niet tegen elkaar hangen. Het moet goed kunnen ventileren.

De oven niet hoger dan 30/35 graden Celsius omdat het vlees anders gaat garen. Sommige eiwitten in vlees gaan boven de 40/42 graden namelijk al stollen en eventuele vetten gaan zacht worden… en dat willen we niet.

Hoe lang het drogen duurt hangt af van je oven, maar in 6 uurtjes moet het zo droog zijn dat je het vlees niet meer in kunt knijpen. Dan pas is het klaar. Maar het kan ook zomaar 10 uur duren als je oven niet goed ventileert. Het beste is een oven die je op een kiertje kunt zetten zodat de lucht eruit kan.
Je kunt eventueel ook een droogkast gebruiken waarin mensen wel eens fruit en groente drogen. Die hebt je voor een paar Euro bij onder andere Bol.com, Mediamarkt of Coolblue.

Laat de plakken vlees bij een goede slager snijden en ga niet zelf moeilijk doen. Het beste is om het van de dikke lende te laten snijden omdat dit erg mager vlees is. Van dit deel snijden ze onder andere ook rosbief. Je wil in ieder geval geen met vet doorregen vlees hiervoor gebruiken.

Voor de marinade het volgende:
– Kikkoman Soyasaus (geen ketjap) 60%
– Worcestersaus 40 %
– Zwarte peper
– Chilivlokken fijn of poeder
– Uienpoeder
– Knoflookpoeder
– Honing

Gooi er zeker géén zout doorheen! Die Soya is al zout genoeg. Gebruik enkel droge kruiden omdat die in dit geval meer smaak afgeven.

Om het wat extra smaak te geven kun je een Isla Whisky zoals een Lagavulin of Laphroaig door de marinade mengen. Die smaak komt na wat kauwen vrij.

Als het vlees klaar is laat het dan nog een dagje op je aanrecht liggen om wat verder na te drogen. Je hoeft het niet in de koelkast te bewaren en het handigste is gewoon in een zipbag of pot in je keukenkast. Je kunt het rustig een half jaar bewaren al zal de smaak wel wat vervagen.

foto-04-12-16-17-20-54  foto-04-12-16-22-35-09

Hieronder de drie stappen met grotere plakken. Werkwijze is verder hetzelfde als hierboven waar het met kleinere plakken gedaan is. Grote gedroogde plakken kun je met een schaar in stukken knippen.

7-8 mm plakken dikke lende
4 uurtjes laten marineren
Eindresultaat