Marvelous Müllertal – 161 km

161 km door de Müllertal in Luxemburg.

De meesten kennen dit gebied van de Lord of the Rings setting met de vele uitgesleten rotspartijen en slingerende paadjes met eeuwenoude stenen trappen die je voornamelijk voor je kiezen krijgt in de officiële lus 2. De lussen 1 en 3 zijn niet minder mooi maar je verlaat wat vaker de bossen en rotskloven om tussen de weilanden en door oude dorpjes met veel historie te lopen. Het steeds weer veranderende landschap van kleurrijke weilanden met verschillende gewassen zorgt dat het zeker niet gaat vervelen.

De kilometers tikken op sommige stukken lekker snel weg maar op andere stukken is het op handen en voeten door donkere rotskloven kruipen. De vele trappen bezorgen je waarschijnlijk je Garmin trappen doel voor de komende 10 jaar.

De route is een combinatie van de drie officiële lussen met wat extensies en hier en daar nog wat tweaks om het wat interessanter te maken en handiger voor bevoorrading onderweg. Sommige stukken zijn serieus bushhacking maar is ooit wel een pad geweest.

De route is opgedeeld in twee lussen met gemarkeerde points of interest en bevoorradingsmogelijkheden (check altijd van tevoren of het beschikbaar is).

De twee lussen starten en finishen op de camping in Consdorf.

Ronde 1 rood – 96 km: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3265251

Ronde 2 blauw – 65 km: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3270329

Ook als je enkel overdag loopt neem dan toch een hoofdlampje mee. Je moet hier en daar door wat rotsspleten waar weinig tot geen daglicht is.


En wie de officiële drie lussen wil lopen hieronder de losse GPX bestanden die samen 124 km zijn. Ze zijn hier en daar misschien iets aangepast om het net even wat leuker te maken maar niet veel. De routes op de officiële Müllertal website zijn niet helemaal netjes op de paden gelegd en deze drie zijn opgeschoond.

Op de route staan hier en daar waterbeker symbooltjes. Daar kun je dus bijtanken. De info symbooltjes zijn wat leuke plekken.

Have fun!

Route 1 – 31,55 km

Route 2 – 35,11 km

Route 3 – 57,41 km


Extra route 82 km. Dit is een combinatie van lus 1 en 2 met een klein stukje (lusje linksboven) dat ik niet zelf gelopen heb.