Resurrection of the Insane – 52 km

‘Resurrection of the Insane’ of #ROTI is een route die in 2019 geboren is en door een klein gezelschap gelopen is.

Het is een route met een twist die over en rondom de Hoge Kempen gaat. De route dankt zijn naam aan het stuk waarbij je langs/over de historische natuurbegraafplaats van Rekum gaat. Het verhaal start in 1921 waar in een kasteel in de buurt een psychiatrisch ziekenhuis werd gesticht voor mensen zonder banden met familie of wat dan ook. Hier werden de mensen naartoe gebracht waarvan de Belgische overheid niet precies wist wat ermee te doen. Als je hier naartoe gebracht werd was het je laatste halte en ging je uiteindelijk de grond in niet ver van dit hospitaal. Naar het schijnt zou de laatst patiënt op deze plek in 1981 begraven zijn en liggen er nu zo’n 1700 mensen begraven.
Vanaf 1981 is het een vergeten en verlaten plek geworden waar de natuur de overhand heeft genomen en waar geen buitenstaanders komen om er nog bloemen te leggen bij de graven… het waren immers ook de vergeten zielen van de maatschappij die er belanden. De vele kruizen die er staan of stonden werden door de natuur overgenomen en de resten die nu nog zichtbaar zijn herinneren aan een tijd waarvan je je moet afvragen of het klopt dat er in zo’n korte tijd 1700 mensen begraven moesten worden.
Ondertussen is het aangeduid als natuur historisch erfgoed, is er zo nu en dan weer onderhoud en is het gebied behouden voor verder verval. Een deel van de grote bomen zijn ondertussen weggehaald om het overwoekeren van de natuur tegen te gaan.
Officieel mag je er niet komen maar toegang via de hoofdingang is toch min of meer toegestaan. De ROTI route zal je via een gat in het hek aan de achterkant van het terrein over de begraafplaats leiden tot aan de hoofdingang waar je het gebied weer verlaat. Heb respect voor de graven en loop enkel over de paden voor zover je ze nog kunt herkennen.

Verder loopt de route door het gebied van de Hoge Kempen waarbij je soms wat uitdagende stukken moet doorkruisen.

Het idee is dat je de route in de winter loopt en ergens start in de vroege avond zodat je de duisternis van de nacht volop kunt beleven. Een apart avontuur… have fun!

Groet, Maarten


Route: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2419009

Coördinaten: 50.908655, 5.622634
Afstand: 51,8 km
Hoogtemeters: Niet veel