Teken beet… hier veel info op een rijtje

De afgelopen jaren is de tekenpopulatie in Nederland en België erg toegenomen en zal deze trend de komende jaren ook blijven doorzetten. Ook het deel van de teken dat besmet is met de Borellia bacterie of andere bacteriën is toegenomen. Voorheen was nog 1 op de 5 besmet… nu schijnt het al 1 op de 4 te zijn.

Het is dus belangrijk dat je na een rondje hardlopen door de natuur je jezelf goed controleert. Een kruipende teek kan geen kwaad. Een teek die je net gebeten heeft ook nog niet. Wel belangrijk dat je deze snel verwijderd hebt. De regel zou zijn dat je binnen 24 uur een teek verwijderd moet hebben omdat het daarna de kans enorm vergroot dat je hier iets aan oploopt mocht de teek besmet zijn.

Er is op internet veel te vinden over teken. Hieronder enkele nuttige websites:

Info over het beestje met de verschillende levenscyclussen:
https://www.lymenet.nl/info/teek

Voor mensen met de ziekte van Lyme is er een vereniging met een website met de nodige info over de ziekte zelf:
https://lymevereniging.nl/

Op de website van Tekenradar is een kaart te zien met de teken activiteit en concentratie van besmette gevallen:
https://www.tekenradar.nl

Hier alle info over hoe je wel en niet een teek moet verwijderen:
https://www.lymenet.nl/info/teek-verwijderen

Vorig jaar kwam ik in de juni 2016 editie van het tijdschrift GezondNu een artikel tegen over teken en de ziekte van Lyme. Die heb ik toen gepost in een bericht op deze site. Hier nog een keer dit artikel als PDF:

Ziekte van Lyme - GezondNu

Het verhaal over de ziekte van lyme’ door Ann Declercq. Hoe het haar leven veranderde, hoe ze ermee omging en hoe ze terugkrabbelde van niets tot de 100 mijl Great Escape.