Hypothermia – Onderkoeling

Als je langere ultra’s loopt in de winter loop je er ongetwijfeld tegenaan dat je te maken gaat krijgen met de kou die je langzaam opvreet. Kou is een sluipmoordenaar die ineens toe kan slaan. Zeker als er wind in het spel is kan het snel gaan omdat dit letterlijk alle warmte uit je lijf zuigt.

Maar ook in de zomer kan het net zo goed gebeuren als je overdag in de warmte loopt en het in de nacht flink afkoelt.

Probleem is dat als je denkt dat het misschien handig is een extra jasje of laagje aan te trekken dat het dan al te laat kan zijn. Zeker als je nog nooit met onderkoeling te maken gehad hebt is het moeilijk inschatten of het gewoon wat fris is of dat de kou vat heeft gekregen op je; en zelfs de meer ervaren lopers worden nog verrast.

Belangrijk is om zo lang mogelijk droog te blijven. Je kleding is hier uiteraard een belangrijke factor maar je tempo dusdanig aanpassen dat je niet teveel gaat zweten en je kleding dit ook kan afvoeren is een tweede belangrijke.

Als je lange selfsupported ultra’s loopt en je echt op jezelf bent aangewezen is het verstandig altijd een extra set kleding mee te nemen. Een goede regenjas en regenbroek, liefste goretex, is een musthave omdat dit je beschermd tegen weer en wind.
Zelf heb ik in de winter vaak ook nog een synthetisch donsjasje bij me. Echt dons zal je niet gaan helpen als het nat word omdat het zijn isolerende werking verliest doordat dons op elkaar plakt. Fabrikanten geven aan dat de dons behandeld is en niet aan elkaar zal plakken als het nat wordt dan ga er maar vanuit dat dat niet het geval is. Enkel synthetische dons behoud zijn isolerende werking.

Als je lang door natte en koude ondergrond loopt trekt de kou langzaam omhoog. Het is in dit soort situatie verstandig om een regenbroek aan te trekken over je lange hardloopbroek. Daarmee lijft de warmte meer in je benen…

Sowieso is het verstandig om altijd een alu rescuedeken en zelfs volledige rescuebag bij je te hebben. Van de deken kun je altijd nog een poncho maken die je om je heen kunt slaan met je racevest erover. De rescuebag is voor als het over en uit is en je moet wachten op hulp; die maakt het verschil tussen leven en dood in onderkoelingssituaties.

‘Als je lang door natte en koude ondergrond loopt trekt de kou langzaam omhoog. Het is in dit soort situatie verstandig om een regenbroek aan te trekken over je lange hardloopbroek’.
(Deze foto heeft Marek van mij gemaakt in de Hoge Venen in de winter; een perfecte locatie om winterse omstandigheden te trainen)

Hieronder een PDF flyer met veel nuttige info en symptomen in verschillende stadia van onderkoeling.

“How to avoid it – and what to do if you get it”

Hypotheria

Source: http://everythingoutdoors.co.uk/hypothermia-facts-causes-treatment/

Het volgende artikel op Everything Outdoors (Engels) heeft nog veel meer informatie over dit onderwerp en zeker de moeite om eens goed te lezen. Titel “Hypothermia in Fellrunning”: http://www.everythingoutdoors.co.uk/hypothermia-facts-causes-treatment/

Onderstaande Hypothermia First Aid geeft ook een goed beeld van de verschillende gradaties en wat te doen.