Forgotten Eras – 71 km

De route start in het grensplaatsje Kanne en bestrijkt het gebied tussen Maastricht en het Belgische mijnstadje Argenteau.

Het is een route waarmee je langs allerlei vergane glorie van de afgelopen paar eeuwen loopt. De eerste 5 kilometer loop je door een speciaal stukje natuur, de zogenaamde ‘Verloren Vallei’. Je passeert de Caestert Groeve, Fort Eben Emael, Chateau Neercanne, de ENCI Groeve, Fort Sint Pieter en uiteraard ook het Pieterpad monument waar tussen 2019 en 2022 veel Pieterpad FKT geschiedenis geschreven is door onder andere Teun Geurts, Addie van der Vleuten, Wouter Huitzing en Irene Kinnegim. Verder kom je door de tunnels van Lanaye, langs diverse mergelgrotten in het Belgische gedeelte waar je ook doorheen kunt lopen en kom je door verschillende oude dorpjes waar je (overdag) bij kunt tanken. Halverwege is er sowieso een kerkhof met waterkraan in Saint-Remy (net voor Argenteau).

De route is qua lopen/ondergrond erg gevarieerd. Veel singletracks door de bossen met mooie doorkijkjes maar ook onverharde landwegen tussen weilanden en boomgaarden met kersen, peren, druiven en appels en ook wijngaarden. Verder heb je ook stukken verhard wat soms even een opluchting kan zijn en handig om de verloren tijd van de tunnels en andere onzin weer even goed te maken.

De nummers hieronder corresponderen met de nummers op de route. De bekertjes staan voor bevoorrading maar check altijd de openingstijden.

Ook al ga je overdag vergeet niet je hoofdlamp of zaklamp mee te nemen.


Start/finish: Klein parkeerplaatsje bij een kerk in het Belgisch grensplaatsje Kanne.
Coördinaten: 50.813711, 5.673961
Afstand: 71 km
Hoogtemeters: 1.400


#1 – 3,2 km – Opening naar Groeve Caestert. Je kunt hier niet verdwalen omdat alle stukken doodlopen. Als je de groene letters ‘PEACE’ ziet ben je op het verst in de mijn. Het is verboden om de mergelmijnen te betreden dus dit is uiteraard je eigen risico.

#2 – 11,5 km – Fort Eben Emael

#3 – 11,7 km – Ingang tunnels Lanaye. De tunnel van Lanaye verbind het Albertkanaal en Eben Emael. Als je binnen bent moet je na iets van 15 meter de eerste ingang links hebben naar de andere parallel buis die je uiteindelijk 1,5 km volgt tot je er aan de andere kant weer uit komt. Je kunt ook in de rechter buis blijven maar daarin ligt een hoop rommel en dan moet je op het einde naar links om er weer uit te kunnen. Je hebt hier je hoofdlamp nodig.

#4 – 14 km – Tussen de punten 4 kun je erin en kun je parallel aan het wandelpad door de grotten lopen. Je ziet af en toe licht van een andere opening. Dan ben je dus nog niet verdwaald. Echt verdwalen kun je er niet omdat alle ruimtes doodlopen en als je steeds links af blijft gaan bij elke mogelijkheid sta je snel weer buiten. Je hebt hier je hoofdlamp nodig.

20 km – Supermarktje.

#5 – 20,5 km – Sluizen stelsel van Lixhe. Hier loop je overheen en dan is het daarna even wat asfalt happen.

23,2 km – IJssalon met terras.

34,4 km – Kerkhof met waterkraan. Dit is je halverwege punt en dus belangrijk om je water bij te vullen. Volgende stop is de snackbar in Argenteau maar kent sluitingstijden.


36,9 km – Snackbar Argenteau.


37,8 km – ALDI supermarkt.

42 km – Colruyt supermarkt.

45 km – Openbare toilet met waterkraan/wasbak. Lijkt op iets van een camping plek.

#6 – 63,7 km – Fort Sint Pieter.

#7 – 66,5 km – Pieterpad monument met uitkijk op de ENCI groeve.

Verder zijn er uiteraard nog een hoop dingen waar je langs komt maar dat moet je zelf maar zien.

Vergeet niet een hoofdlamp mee te nemen omdat tunnels en mijnen overdag toch ook echt donker zijn. Je gaat hem echt nodig hebben.

Het kan zomaar dat er later nog een versie komt met uitbreiding richting Cheratte en Blegny omdat het een leuke aanvulling is met nog meer mijnen historie.

Have fun,

Maarten


De route: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3273986