Forgotten eras

De route start in het grensplaatsje Kanne en bestrijkt het gebied tussen Maastricht en het Belgische mijnstadje Argenteau. Het is een route waarmee je langs allerlei vergane glorie van de afgelopen paar eeuwen loopt. Je passeert Fort Eben Emael, Chateau Neercanne, de ENCI Groeve, Fort Sint Pieter en uiteraard ook het Pieterpad monument waar de afgelopen tijd veel Pieterpad FKT geschiedenis geschreven is. Verder kom je door de tunnels van Lanaye, langs diverse mergelgrotten in het Belgische gedeelte waar je ook doorheen kunt lopen en kom je door verschillende oude dorpjes waar je (overdag) bij kunt tanken. Halverwege is er sowieso een kerkhof met waterkraan in Saint-Remy (net voor Argenteau).

De route is qua lopen/ondergrond erg gevarieerd. Veel singletracks door de bossen met mooie doorkijkjes maar ook onverharde landwegen tussen weilanden en boomgaarden met kersen, peren, druiven en appels en ook wijngaarden. Verder heb je ook stukken verhard wat soms even een opluchting kan zijn en handig om de verloren tijd van de tunnels en andere onzin weer even goed te maken.

De nummers hieronder corresponderen met de nummers op de route. De bekertjes staan voor bevoorrading maar check altijd de openingstijden.


#1 – 3,2 km – Mergelmijn opening. Je kunt hier niet verdwalen omdat alle stukken doodlopen. Als je de groene letters ‘PEACE’ ziet ben je op het verst in de mijn.

#2 – 1,5 km – Fort Eben Emael

#3 – 11,7 km – Ingang tunnels Lanaye. Als je binnen bent moet je na iets van 15 meter de eerste ingang links hebben naar de andere paralel buis die je uiteindelijk 1,5 km volgt tot je er aan de andere kant weer uit komt. Je hebt hier een hoofdlamp nodig.

#4 – 14 km – Tussen de punten 4 kun je erin en kun je paralel aan het wandelpad buiten doorlopen. Wel een beetje links houden. Je ziet af en toe licht van een andere opening. Dan ben je dus nog niet verdwaald. Je hebt hier een hoofdlamp nodig.

20 km – Supermarktje.

#5 – 20,5 km – Sluizen stelsel van Lixhe. Hier loop je overheen en dan is het daarna even wat asfalt happen.

23,2 km – IJssalon met terras.

34,4 km – Kerkhof met waterkraan. Dit is je halverwege punt en dus belangrijk om je water bij te vullen. Volgende stop is de snackbar in Argenteau maar kent sluitingstijden.


36,9 km – Snackbar Argenteau.


37,8 km – ALDI supermarkt.

42 km – Colruyt supermarkt.

45 km – Openbare toilet met waterkraan/wasbak. Lijkt op iets van een camping plek.

#6 – 63,7 km – Fort Sint Pieter.

#7 – 66,5 km – Pieterpad monument met uitkijk op de ENCI groeve.

Verder zijn er uiteraard nog een hoop dingen waar je langs komt maar dat moet je zelf maar zien.

Vergeet niet een hoofdlamp mee te nemen omdat tunnels en mijnen overdag toch ook echt donker zijn. Je gaat hem echt nodig hebben.

Het kan zomaar dat er later nog een versie komt met uitbreiding richting Cheratte en Blegny omdat het een leuke aanvulling is met nog meer mijnen historie.

Have fun,

Maarten


De route: https://afstandmeten.nl/index.php?id=3273986