Marvelous Müllertal – 161 km

5 en 6 juli heb ik weer een mooi solo ultra tochtje van ruim 160 km gemaakt… dit keer door de Müllertal in Luxemburg. De meesten kennen dit gebied van de Lord of the Rings setting met de vele uitgesleten rotspartijen en slingerende paadjes met eeuwenoude stenen trappen die je voornamelijk voor je kiezen krijgt in de officiële lus 2. De lussen 1 en 3 zijn niet minder mooi maar je verlaat wat vaker de bossen en rotskloven om tussen de weilanden en door oude dorpjes met veel historie te lopen. Het steeds weer veranderende landschap van kleurrijke weilanden met verschillende gewassen zorgt dat het zeker niet gaat vervelen. Volgens mij heb ik alle soorten graan voorbij zien komen en zelfs hele velden vol met rode klaver voor natuurlijke bemesting. Dit plantje heeft als handige eigenschap dat het veel stikstof uit de lucht gebruikt en bij omploegen van de grond dit dan weer als voeding aan de grond doorspeelt.
De kilometers tikken op sommige stukken lekker snel weg maar op andere stukken is het op handen en voeten door donkere rotskloven kruipen. De vele trappen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat ik mijn Garmin trappen doel voor de komende 10 jaar gehaald heb.

De route die ik gelopen heb is een combinatie van de drie officiële lussen met wat extensies en hier en daar nog wat eigen tweaks om het wat leuker te maken en handiger voor bevoorrading onderweg. Sommige stukken eigen inbreng aan de route werden weer serieus bushhacking wat mij een déjà vu bezorgde van het Nightcrawler tochtje langs de Ourthe drie weken terug.
Hieronder de twee rondes die ik ervan gemaakt heb. Ze starten en finishen op de camping in Consdorf wat handig is je ’s nachts gewoon wil slapen. Ik zou ook aanraden om dat te doen zodat je gewoon met daglicht alles goed kunt zien. Het zou zonde zijn om de Müllertal in het donker te lopen.

De gelopen route met points of interest staan onderaan deze pagina.

De route:

Ronde 1 rood – 96 km: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3265251
Ronde 2 blauw – 65 km: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=3270329

Ook als je enkel overdag loopt neem dan toch een hoofdlampje mee. Je moet hier en daar door wat rotsspleten waar weinig tot geen daglicht is.

Meer info over de Müllertal routes en wat alternatieven met andere afstanden… klik HIER…

Groet, Maarten