Salland Trail 100k, 20 augustus 2016

Salland Trail 100k sallandtrail

Slechts twee lopers hebben wij voor ons, een man en vrouw. Maarten en ik hebben de vaart er behoorlijk in en zeggen keer op keer dat we te hard gaan. Maar hoe zit dat nou met Kim Mulder die we vrijdagavond voor het eerst ontmoet hebben. Zij loopt op kop en waren we na een kilometer al kwijt. Bij het eerste CP op 17k vragen we naar de koplopers. Vrouw kwam een paar seconden voor de man binnen, nam een banaantje en wat drinken en was weer weg, dat was een kwartier geleden. Maarten en ik nemen ruim de tijd en menen dat Kim dan nog wel een dipje zal krijgen tijdens haar eerste 100k. We zetten de race weer voort met een te hoge snelheid en passeren mooie heidevelden en genieten van de vergezichten op de verschillende heuvels. We lopen nog steeds lekker door en blijven nog steeds beamen dat we te hard lopen voor een 100k race. Echter, als het goed gaat, moet je gewoon doorlopen toch? CP2 bereiken we met een achterstand van minimaal een half uur op de nummer 1, Kim…. Oke, deze vrouw is echt aan een serieuze race bezig.

02salland100  03salland100

De nummer 2 moest haar laten lopen en niet ver na CP2 halen wij die bij. Ons rappe tempo begint nu een beetje in te zakken en na een uur of vier hobbelen door het mooie Salland krijg ik een dip. Heerlijk die dips, altijd weer die dip. Mijn lichaam is er klaar mee, ik ben moe, heel moe en ik heb geen trek waardoor mijn energielevel niet op orde komt. Er volgen meerdere zeer onaangename kilometers en mijn mentale weerbaarheid begint barstjes te vertonen. Nog niet eens op de helft kan ik het vooruitzicht van nog 8 uren afzien nagenoeg niet aan. Ik meld Maarten dat ik er echt heel erg doorheen zit fysiek en mentaal en overweeg om te stoppen op CP3, 51k. Maarten kent mijn dips en weet mij te motiveren om in ieder geval tot de 75k te gaan. Ik zet alle fysieke en mentale gevoelens opzij en dribbel in slowmotion achter Maarten aan naar CP3. Kim was daar ook ruim anderhalf uur geleden…. Ik pak mijn momentje en zit nog steeds in twijfel. Een kwartiertje rust, wat eten en drinken en gezellige praat met de vrijwilligers brengen mij weer op de been. De energie komt langzaam terug en ik krijg weer praatjes. Tijd om te gaan, op weg naar CP4 en daarna naar CP5.

04salland100 05salland100

Het gaat wel weer aardig en Maarten en ik arriveren ruim voor de cutoff bij CP5, 75k in 8:28u. Daar aangekomen vragen we meteen of Kim reeds in de buurt is en dat blijkt zo te zijn. We besluiten te wachten tot deze Superwoman binnenkomt en na een minuut of 10 is het dan zo ver. Kim Mulder komt over de finish in 8:42:40, wat een tijd, fenomenaal!! We feliciteren haar en gaan ons laatste rondje in, 25k te gaan.

07salland100 06salland100

Ik loop al voor de vierde keer de Salland Trail en elke keer zegt men dat het laatste rondje zo mooi is. Ironisch genoeg ben ik reeds drie keer volledig naar de klote gegaan tijdens dat laatste rondje en heb ik nog maar weinig om mij heen gekeken. Tot de 84k gaat het best aardig, maar dan word ik weer futloos. Ik vervloek het hardlopen, het niet eten, de zon en mezelf. Gelukkig komt er redding in de vorm van een picknicktafel en Maarten en ik maken er dankbaar gebruik van. Ik weet waar de dip vandaan komt, ik moet eten, energie heb ik nodig. Met hangen en wurgen, prop ik er eten in en na een paar minuten liggen op de picknicktafel gaan we op weg voor de laatste loodjes. Ik kom niet vooruit en Maarten en ik besluiten op te splitsen zodat Maarten nog ff kan doorlopen en ik mezelf in alle rust kan overwinnen. Maarten verdwijnt aan de horizon terwijl ik wandelend verder ga. Na 600m wandelen is de energie terug en zet ik de pas er weer in. Veel energie is er vrijgekomen, heel raar. In de verte zie ik Maarten zo nu en dan en hij lijkt niet verder bij mij weg te lopen. Mijn energielevel blijft goed en kilometer 89 gaat in minder dan 5 minuten. Daar is het laatste checkpoint en Maarten zit daar ontspannen op een stoel. Je bent over je dip heen geloof ik, zegt hij. Dat kan je wel zeggen!

08salland100 09salland100 10salland100

Beetje water en wat fruit naar binnen en samen gaan we op pad voor de laatste 10k. Iets meer dan een uur hebben we voor deze 10k om binnen de 12 uren te finishen. We geven gas en lopen op het tempo van het begin van de wedstrijd. Een lange klim, een lange afdaling, een pittige klim en nog wat bochtjes links en rechts en dan zijn we ineens weer bij het tunneltje. Mijn horloge piept al voor de 100ste keer. Nog een laatste klimmetje en dan bovenlangs bij het Ravijn. Maarten en ik finishen samen in 11:53:15. Met een hand van Bertus wordt onze finish bezegeld! Iets meer dan vorige edities heb ik kunnen genieten van het laatste rondje.

 

11salland100 12salland100

Het is een fantastisch mooie trail, duidelijk met liefde georganiseerd door Bertus! De vrijwilligers zijn enorm hartelijk en dragen de lopers een warm hart toe. Het was een eer hier te mogen lopen. Hartelijk dank Bertus en hartelijk dank aan alle vrijwilligers!

Maarten & Marek

13salland100

Bertus van Elburg

14salland100

Kim Mulder en familie