Trail des Bosses 2015 – 65 km

Vorig jaar hadden we hier de 45 km gelopen maar we konden ons er eigenlijk niets meer van herinneren. Het had dus weinig indruk op ons gemaakt en waarom we ons weer opnieuw ingeschreven hadden wisten we eigenlijk ook niet meer. Volgens Marek was dat omdat er verder niet veel in de buurt was in deze tijd.
Paar weken voor de trail vroeg Stella of we konden carpoolen… ze zou ook wel even iets regelen voor het overnachten ter plekke. Ze wist wel iets! Dat dit zo ongeveer midden in het startvak was wisten we niet. Top!
’s Middags al aangekomen op de bestemming. Marek en ik in een auto en Stella met Marc Jansz in een auto en waren 20 minuten later ook daar.

Die avond nog even op loopafstand iets gaan eten, ook prima! Trog pasta en Belgisch bruin bier. Dat ik nog friet wilde begrepen ze niet daar.
Maar goed, we lagen er om 22h00 in, Marek nog een berg paracetamol om zijn zware verkoudheid misschien toch nog wat proberen af te zwakken en verder goed geslapen tot ongeveer 7h00 toen de wekker ging. Start zou om 8h00 uur zijn.

De start
Om 8h00 start de 65 km en verder is er buiten de organisatie eigenlijk niemand. Het is dan ook best fris buiten. Net onder het vriespunt maar gelukkig geen wind en die dag gaat het droog blijven.

De afgelopen dagen had het flink gevroren en de modderige paden en weilanden zijn letterlijk omgetoverd tot een niet ongevaarlijk parcours. Even een momentje geen ontzag voor de trail en enkels begeven het.
Waar de hoogtemeters vandaan moeten komen weten we dan nog even niet maar bij de eerste hellingen weten we weer welke trail dit is. Braine-le-Comte ligt een stuk onder Brussel waar je niet veel hoogtemeters verwacht te maken. Uiteindelijk klok ik 1.715 positieve hoogtemeters; dus ze zijn er wel degelijk.

2015-02-07-08-42-41 2015-02-07-08-43-16

DNF!
De verkoudheid is die ochtend nog net zo erg als de dagen ervoor en Marek heeft vanaf het begin problemen met zijn ademhaling. Bergaf gaat wel maar bergop gaat bijna niet. Marek praat zelfs bijna niet! Ondanks dat ik sneller loop lopen we na 20 km nog steeds soort van samen. Ik loop flink verkeerd en eenmaal terug op parcours sluit ik toevallig weer aan bij Marek. Zo zie je dus maar weer dat je met slim lopen en iets meer opletten ook je tijdwinst kunt halen!
Even verderop blijkt dat Stelle, Marc, Marjolein en nog wat anderen voor ons lopen. We lopen nog een stuk samen maar na 25 km blijkt toch wel dat Marek zwaar onder zijn niveau loopt en het gat wordt toch groter. De verkoudheid eist zijn tol en later de oorzaak voor de eerste DNF voor Marek. Hij is er gelukkig niet rauwig om.
Ik kijk nog even wie er mee komt maar al snel loop ik alleen en de trail die we voor de fun zouden lopen werd voor mij dan toch nog iets van een wedstrijd en start de achtervolging.

2015-02-07-10-09-23 2015-02-07-10-15-39

Het parcours
Het parcours is erg afwisselend en je loopt sommige stukken letterlijk door de achtertuinen van huizen en dwars door weilanden. Het nog steeds operationele sluizencomplex waar je langs loopt is best indrukwekkend. Al heb je daar wel het idee bij dat het nog door de Russen gebouwd is. Ondanks de stukken asfalt die erin zitten is het een serieus parcours waarbij je als je denkt even een ritme vast te kunnen houden deze ook meteen weer kwijt bent.
Soms waan je je echt in het Oostblok, het is echt een andere wereld daar voorbij Brussel! Daardoor maakt het de route ook wel wat anders als we vaak gewend zijn in de Ardennen. Daar loop je echt alleen maar door bossen. Hier zie je ook nog eens wat waardoor de tijd voorbij vliegt.
Een aantal stukken hadden ze zelfs touwen naar beneden hangen… en dat was hier echt niet voor de show zoals je wel eens ziet bij andere trailtjes. Die touwen kon je goed gebruiken om veilig af te dalen.
De eerste verzorgingspost is ergens rond de 20 km waar we niet gestopt zijn. Ik heb sowieso meestal toch voldoende spullen mee om de hele trail door te komen.
De tweede verzorgingspost is op precies 38 km. Goed geregeld daar, warme soep en alle andere dingen die je op een verzorgingspost van een trail wilt vinden. De soep is nog lekker ook en heet! Ik kijk heel even op mijn gsm en zie een app van Marek maar kan hem niet openen, slecht bereik. Ik heb een vermoeden dat hij ergens uitgestapt is. Niets voor hem maar hij stuurt mij eigenlijk nooit berichten tijdens een trail! Toen ik na de trail het bericht wel binnen kreeg bleek hij geschreven te hebben: “Waar is die post? Ik kap er straks mee”. Dat is dus de 38 km post geworden.
De derde en laatste verzorgingspost ligt ergens op 55 km. Ik krijg daar te horen dat ik nog iets van 9 lopers voor me heb. Dus niet te lang aankloten hier en verder.
Op een weiland zie ik in de verte iemand lopen. Eenmaal ingehaald blijkt het Fons de Bie te zijn. Hij is jarig maar heeft zijn loopdag in ieder geval niet vandaag! Vanaf de helft ging het iets minder met hem. Ik loop weer vooruit en blijf het tempo vasthouden.
Dan eindelijk de verlossende geluiden van een finish. Marek en Inge staan te wachten en direct krijg ik een Chimay in mijn handen gedrukt. Top! Tien minuten later volgt Fons en dan is het nog wachten op het handjevol Nederlandse dames en Marc. Het is dan iets van 14h00. Tijd om warme droge kleren aan te trekken en we blijven uiteindelijk nog tot iets van 17h30 hangen.

2015-02-07-08-43-05 2015-02-07-10-15-48

Kort samengevat
Het is een erg leuke afwisselende trail waar ze alle elementen die een trail een trail maakt verwerkt hebben. Echt complimenten voor de organisatie en alle vrijwilligers die dit mogelijk maken voor maar een paar Euro! Hier kunnen ze bij veel trails nog veel van leren. Tijdregistratie met chip, volop eten drinken en goed ook. Bij de finish staan ook nog eens hele schalen met lekkere broodjes belegt met van alles en weer hete soep.
Iedereen loopt rond met Nivea spullen, zat in je startpakket en later bij de finish krijg je nog eens een berg van dat spul. Goede sponsor!
Ik had overigens echt niet verkeerd hoeven lopen, er hingen pijlen en linten om wel 200 km mee uit te zetten. Dat ik verkeerd liep lag dus echt aan mezelf.

2015-02-07-14-59-43 2015-02-07-21-07-20

Volgend jaar lopen we deze trail in ieder geval weer! Niet alleen de route was erg leuk maar ook de sfeer eromheen. En daar doe je het toch ook voor!

Uiteindelijke stand
Maarten – 6e – 06:10.31
Fons – 9e – 6:19.02
Marjolein – 22e – 06:56.56
Stella – 23e – 06:56.57
Marc – 56e – 7:54.27
Marek – DNF op 38 km – 04:42.05

De volledige uitslagenlijst: Chrono Race Results