Trail du Val d’Heure – 56.4km – Ham-sur-Heure

Deze was een idee van Marek. Er zijn in deze zomerperiode weinig interessante trails te vinden ivm de vakanties. We moesten dus iets verder rijden nar we gewent waren.

Voor mij is zou deze een mooie training moeten zijn omdat ik richting een groter event ga en voor Marek was gewoon weer eens een event omdat hij er zin in heeft.
Nu is Charleroi in België niet echt direct de omgeving als je aan trailrunning denkt maar aan de hand van wat we zagen op internet toch de moeite van het proberen waard.

Deze trail heeft drie verschillende afstanden. De 56,4km, de 36km en de 21,3 km. Daarbij ook de nodige hoogtemeters maar niet extreem. Heuvelachtig met af en toe een paar meter handen en voetenwerk. Wij gaan uiteraard voor de 56,4km!

Vooraf
Start voor alle afstanden is rond 9 uur ’s morgens en gelukkig niet op zo’n belachelijk vroeg tijdstip. Om iets na 6-en vertrokken en zijn daar iets na 8-en.

Bij aankomst merk je meteen dat het super georganiseerd is. Ik had me niet vooraf ingeschreven en had binnen 5 minuten mijn startnummer. De Leffe’s gingen nog net niet over de bar die ochtend J

Nog even wat lullen met wat mensen, op de foto met Tjarda en wat anderen en we vertrekken op zijn Belgisch iets na negen uur. Een paar extra kilometers zouden er van mij, zoals je vaak meemaakt met Belgische trails, ook best bij mogen. Nu viel dit reuze mee. Officieel zou het 56,4 km zijn en ik klok uiteindelijk af op 56,7 km!

val-heure
De Race
De race is handig opgezet. Er zijn twee lussen, de eerste lus die wij lopen is 36 km, de tweede lus is in eerste instantie voor de 20 km lopers en onze afstand moet de 20 km lus er nog achteraan lopen.

Qua verzorgingsposten is het goed opgezet. Alles wat je nodig hebt om een trail door te komen. Frisdrank, water en het gebruikelijke trail voedsel… kleffe chippies, bananen, pure chocola, rozijnen, tucs, etc. Verder ook behulpzame mensen die je de flessen aanreiken als je aan komt lopen.

Voor wat betreft het terrein moet ik zeggen dat ik het leuk had gevonden als er iets meer uitdagende stukken in hadden gezeten. Het was zeker in het begin nogal wat asfalt en veel rechttoe rechtaan bospaden die afgewisseld werden met stukjes singletracks. Wel een afwisselend parcours. Steeds weer iets anders. Alleen maar uren lang eentonig over een smal paadje tussen de bomen door rennen zonder mooie uitkijkjes is ook niet alles. Af en toe een leuk dorpje doorkruisen mag best. Een stukje asfalt kan soms ook best even lekker zijn; al zeg ik het zelf!

Het weer was super… bij de start iets van 20’C en bij de finish zit het tegen de 30’C. Veel drinken dus!

Ik heb deze trail mijn nieuwe rugzak uitgeprobeerd. Ik was mijn Salomon een beetje beu en wilde eens iets anders proberen. Ik heb nu de Camelbag Ultra 10 met een 2 liter reservoir. Flink groot ding waar je echt alles in kwijt kunt wat je denkt nodig te hebben op een trail die een dag duurt.

Ik zal hier nog wel een review over plaatsen als ik hem een tijdje heb. In eerste instantie zeg ik dat hij prettiger is dan mijn vorige. De kwaliteit van gebruikte materialen is super.

Eindstand was prima:

Maarten – 06:06:19 – 13de plek uit 88.
Marek – 06:43:42 – 30ste plek uit 88

Mijn verbruik voor deze trail was:

– 4 kleine Marsjes
– Handje rozijnen
– Handje chips
– 3 stukjes banaan
– Twee bidons (0,5ltr) sportdrank
– 3 liter water
(Misschien had ik een banaantje extra moeten nemen… de laatste paar km waren stiekem best pittig)

Naderhand het vocht weer goed aangevuld met de nodige Leffe’s en een Chimay Blue for the road!

Al bij al weer veel gelachen en een leuk dagje uit.

De uitslagen

De foto’s

Marek’s beschrijving van de omgeving