Race Across Scotland RAS Voorbeschouwing

RAS route

Op een zomeravond in 2017 passeren er allerlei races de revue, de een na de ander wordt doorgestreept tot er eentje overblijft, Race Across Scotland. Een plek waar we nog niet eerder een race liepen en een afstand die we nog niet eerder gelopen hebben. De route loopt van de westkust, de Schotse zee, naar de oostkust, de Noordzee. Een bestaande route genaamd de Southern Upland Way.

Zodra de inschrijving openging, meldden we ons aan en het avontuur was begonnen. Echter moesten we nog 13 maanden wachten…….. We vormden een team bestaande uit Martino, François, Maarten en Marek. Met zijn vieren gaan we erheen en er moest het nodige geregeld worden aan accommodaties en reizen. Maarten en François zijn enorm goed georganiseerd en hebben dat op zich genomen.

De training begint bij de inschrijving, tenminste de mentale training. Je laat het idee bezinken en zegt tegen elkaar en jezelf dat het haalbaar is. Dat het maar 100k verder is dan Legends, dat de tijdslimiet ruim voldoende is, zelfs als je alleen maar wandelt. Dat het een zomer wedstrijd is, en daarom goed te doen, dat het vanwege de zomer zelfs een leuke tocht gaat worden. Je laat zaken als pijnlijke ledematen, kapotte voeten, mentale breekpunten, koude regenachtige, winderige Schotse nachten, achterwege. Het gaat vooral een leuk en mooi avontuur worden en iedereen loopt de race uit want we hebben bergen ervaring, toch?

De fysieke voorbereiding is nogal uitlopend bij ons vieren.

Martino loopt de ene 100k na de andere, zelfs in training. Hij loopt 190k door LEO land, en de volledige Grand Slam van Legends Trails (Great Escape 160k in september, Bello Gallico 160k in december, Legends Trail 250k in maart, en iets met rondjes lopen in juli 160k), daarnaast hier en daar nog wat 100+ trails als training.

Martino26

François doet het wat rustiger aan, maar loopt ook de nodige 100k stukken. In januari kiest hij voor een halve Duinhopper in plaats van een hele, maar loopt twee weken later de andere helft. Eind april loopt hij nog de 150k van het Hertog Limburg pad, een mooie route rondom het drielanden punt bij Vaals.

Francois157

Maarten begint in januari sterk met het als eerste finishen van de Duinhopper 200k, loopt vervolgens de 250k van Legends, het Hertog Limburg pad met een extra lusje (160k) met Martino, nog een oefenrondje met Martino in juni van 110k en pakt daarna zijn relatieve rust.

Maarten12

Marek sukkelt vanaf november met hielspoor en doet na 6 weken rust een poging de Duinhopper 200 te wandelen, maar strand net als François halverwege. Twee weken later loopt hij met François de tweede 100k van de Duinhopper. Hielspoor lijkt een beetje onder controle en hij finisht samen met Maarten de 250k Legends Trail. Daarna volgt weinig lopen door hielspoor en zal hij goed uitgerust aan de start staan.

 Marek48

De RAS komt nu met rasse schreden dichterbij, en de spanning neemt toe. Er wordt veel, heel veel over gesproken onder elkaar om de onzekerheden weg te nemen. Fysieke pijntjes komen en gaan en knabbelen aan je zelfvertrouwen. De facebook groep “RAS entrants” barst uit zijn voegen door de vele vragen/tips/foto’s van de 200 deelnemers. Wie gaat het halen en wie niet….. daar heeft niemand een antwoord op, zeker niet met zoveel onmogelijk te voorspellen scenario’s.

Donderdag 16-augustus vertrekken we met zijn vieren naar Schotland. Zaterdag 18 augustus om 6.00u (7.00u NL/B tijd) gaan we van start. Van links naar rechts door Schotland, van west naar oost, van de Schotse zee naar Noordzee, van Portpatrick naar Cockburnspath. Want daar, in Cockburnspath Village ligt de Buckle op ons te wachten, de felbegeerde Buckle!

Live Tracking: http://live.opentracking.co.uk/ultragb18/

#GBUltras #Scotland #Ultrarunner #Ultramarathon