LEO 180

LEO180 logo


LIVE Tracking 2018
Schermafbeelding 2018-10-29 om 18.03.16


De LEO 180 is een semi-selfsupporting loopevent dat in 2016 begon als een 180 km hardloopevent dat start en finished in Goirle NB. Om het unieke karakter van dit event te behouden hebben we ervoor gekozen om het elk jaar 10 km langer te maken en zal de 2018 editie dus ongeveer 200 km zijn.
De drie pioniers Martino Corneillie, Neequaye Dsana en Peter Swager hebben het aangedurfd de eerste experimentele editie op 5 november 2016 te starten.
De route is voor 90% onverhard en doorkruist mooie en zeer gevarieerde natuurgebieden in Noord-Brabant waarbij dorpen en steden gemeden worden. Tussen kilometer 10 en 17 ga je door een woonwijk maar wel dwars door groenstroken die trailwaardig zijn. Daarna is het over met de bewoonde wereld 🙂


schermafdruk-2016-11-08-21-26-12

2018 results on DUV: http://statistik.d-u-v.org/getresultevent.php?event=44829
2017 results on DUV: http://statistik.d-u-v.org/getresultevent.php?event=42978
2016 results on DUV: http://statistik.d-u-v.org/getresultevent.php?event=35601


De route voert je eerst linksom Tilburg naar de Loonse en Drunense Duinen. In het stuk daar naartoe kom je langs stukken natuur waarvan je niet zou denken dat die zo dicht bij een stad kunnen liggen.

DSCN5969 DSCN5974
Het stuk Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste zandverstuivingen van Nederland waarbij je veel singletracks voor je kiezen zult krijgen maar afgewisseld door veel mul los zand van de weidse zandgebieden. Als je de Loonse en Drunense duinen binnenkomt, net nadat je het viaduct over gaat, zul je nog overblijfselen zien van WO2. Er heeft daar in de bossen een Duits munitiedepot gestaan wat de Duitsers zelf opgeblazen hebben toen de geallieerden binnen vielen. Veel munitie is in de wijde omgeving terechtgekomen en je ziet veel erg diepe kraters wat nu vaak kleine meertjes zijn. Kraters kunnen tot wel 25 meter breed zijn en soms wel 10 meter diep. De meeste mensen weten dit niet en denken dat dit onderdeel is van een eeuwenoud landschap. Maar als je rond je heen kijkt valt je wel degelijk op dat dit iets anders is dan dat.

DSCN5981 DSCN5984
Je komt langs De Roestelberg wat een druk bezocht restaurant is voor wandelaars overdag. Het is ook een startpunt voor MTB’ers die van daaruit de vaste 25 km route fietsen. Er is daar op het terras aan de kant van de duinen een waterkraantje waar je water bij kunt tappen, eigenlijk voor honden. Hopen dat die open is als het vriest.

DSCN5995 DSCN6006
De tweede helft van de Loonse en Drunense Duinen is eigenlijk alleen nog maar singletracks en het lijkt alsof aan het geslinger geen eind lijkt te komen. De route verlaat de Loonse en Drunense Duinen aan de kant van Helvoirt waarna je tot aan Haaren ongeveer 5 km op het asfalt even op adem kunt komen voordat je het natuurgebied De Kampina binnenkomt.

Als je het spoor over gaat is het over met rustig lopen want natuurgebied De Kampina is een natuurgebied dat bekend staat om haar velen vennetjes en meertjes. Het is een heel mooi stuk van ongeveer 25 km waarbij je je schoenen waarschijnlijk niet droog gaat houden. Het maakt ook niet uit of het zomer of winter is… nat is het er altijd wel. Bij De Kamping aan de Oirschotsebaan kun je waarschijnlijk weer even wat bijtanken. Daar is een cafeetje waar je wat kunt kopen en een toilet is om water bij te vullen. Als je een grote parkeerplaats aan de Oirschotsebaan overgaat moet je achter je kijken want dan ben je er voorbij. Vanaf hier steek je een weiland over en treedt je het echte Kampina gebied binnen.
Als je bij De Logt het Kampina gebied verlaat slingert het tussen velden, bossen en langs rivier De Beerse naar Middelbeers. Daar kun je waarschijnlijk ook wel hier en daar weer wat bijtanken, je komt er namelijk door het centrum van het dorp.

DSCN6775 DSCN6790
DSCN6809 DSCN6827

Net voorbij Middelbeers ben je voorlopig weer van het verharde af. Maar maak je dan maar klaar voor serieuze uitgestrekte stukken duinzand wat zich afwisselt met natte paden waar je meestal wel langs kunt lopen als ze echt onder water staan. Dit is de Oirschotse Heide wat een opengesteld militair oefenterrein is voor de Kazerne waar je in het achterste stuk ook nog langs de hekken loopt. Je komt er ook nog langs een trainings compound met zeecontainers.

DSCN6883 DSCN6885
Langzaam gaat dit gebied over in wat gematigder terrein en als je de Oostelbeersedijk oversteekt weet je dat je de Oirschotse Heide verlaten hebt. Vanaf hier is het nog even een stuk doortrekken tot aan Vessem waar een Emté supermarkt is en je je voorraden weer bij kunt vullen… als je tenminste de openingstijden haalt.

DSCN5243 DSCN5269

Vanaf Vessem slingert de route hele stukken langs de rivier de Groote Beerze en ongemerkt loop je het gebied van de rivier De Reusel binnen. Dit gebied grenst aan het Landgoed De Utrecht. Aan de Dunse Dijk ligt het restaurant De Bockenreyder. Dit gebied is een onderdeel van een oude smokkelroute tussen Nederland en België. Hier werden allerlei goederen gesmokkeld zoals boter. Vandaar dat je ook de naam De Boterroute hier en daar tegen komt. Tijdens WO2 was dit ook de route waar gestrande geallieerde piloten het land uit werden gesmokkeld. Het was toen een heel netwerk van huizen en boerderijen die onderdeel waren van een goed georganiseerd verzet.
Bij De Bockenreyder kun je waarschijnlijk wel terecht om je voorraad weer aan te vullen en als ze open zijn (van ’s ochtends tot ’s avond meestal rond 22h30) kun je er eenvoudige maaltijden krijgen. Eieren met spek staat in verschillende maten op de kaart en verder soep en broodmaaltijden… veel meer is er niet maar waarschijnlijk heb je daar juist behoefte aan 🙂
Je hoeft je niet beschaamt te voelen als je in je smerige hardloopkleding aan een tafeltje zit.
Maar helaas zul je hier langs lopen in de nacht en kun je hier niet van genieten.

DSCN6966
Nadat je De Bockenreyder verlaten hebt steek je al snel de Lage Mierdseweg over en duik je Landgoed de Utrecht in.

DSCN7114 DSCN7119DSCN7120 DSCN7121DSCN7127 DSCN7128

Ongeveer 10 km lang loop je hierbij door bossen die langzaam over gaan in de Roovertsche Heide wat een afgesloten natuurgebied is en je omheen moet. Wel zie je soms nog stukken van het open terrein maar veelal loop je door bossen met veel mooie doorkijken. Waarschijnlijk is het wel donker als je hier loopt. Als je de Roovertsche Heide uit loopt tik je net de grens aan met België en ga je weer een ander heel mooi natuurgebied in… Landgoed Gorp en Rovert.
Je slingert langs de rivier de Rovertse Leij en uiteindelijk kom je bij een restaurant en klimbos waar je weer eventueel wat bij kunt tanken.

DSCN2012 DSCN2022 DSCN2041 GOPR6074
DSCN7141 DSCN7142

DSCN7147 DSCN7149

Nu steek je de Turnhoutsebaan over bij een rotonde en loop je weer een nieuw gebied in. Eerst pak je nog een stuk van het Ooievaarsnest mee voordat je de Goorstraat oversteekt om een stuk langs het militair oefenterrein Kamp De Kiek te lopen. Kamp de Kiek stamt nog uit de WO2 tijd. Dit was een basis ingericht om de Duitse bommenwerpers te laten denken dat ze al bij Vliegbasis Gilze Rijen zouden zijn en dus hun bommen al enkele kilometers voor de echte vliegbasis af zouden gooien. In de bossen rondom Kamp de Kiek zijn nog daadwerkelijk enkele kraters te vinden.

DSCN6046 Riels Hoefke DSCN6986
Vervolgens loop je de Regte Heide binnen via het Riels Hoefke waar een oud Maria beeld staat. De eerste sporen van ontdekte civilisatie rond de Regte Heide gaat terug tot aan de bronstijd. De grafheuvels gekenmerkt door houten palen zijn hier nog overblijfselen van.

DSCN1982 DSCN4223
DSCN7155 DSCN7156

Je loop hier over de oevers van de Maas zoals hij 800.000 jaar geleden door het landschap kronkelde. Het hoger gelegen gebied van de Regte Heide is een natuurlijke scheiding opgeworpen tijdens de laatste ijstijd. Het is de scheiding tussen het natte lagergelegen deel links (dorpje Riel) en het droge heide gedeelte aan de rechter kant. Sommige stukken zijn nog bedekt met scherper zand wat uit de toenmalige rivierbedding komt.

DSCN6974 DSCN6976
DSCN7161 DSCN7162DSCN7168 DSCN7169
Als je over de Regte Heide loopt heb je het wel gehaald. Je loopt Goirle weer binnen via een fietstunneltje en you have “Beaten the Bear and will get a Beer”.

2015-03-05 18.34.10

 

2015-03-17 18.42.21

Inschrijven
Dit doe je door simpelweg het inschrijfformulier ingevuld te mailen naar ons en het inschrijfgeld over te maken.
Als je je wilt inschrijven voor de tweede editie van LEO180 op 4 & 5 november 2017, doe dat dan voor 1 oktober 2017. 30 september  2017 is dus de laatste dag.
Het maximaal aantal deelnemers hebben we voorlopig gezet op 10 personen.

Het loopevent is geïnitieerd door ons maar mogelijk gemaakt door alle deelnemers.
Je aanmelding is pas geldig als je het geld hebt overgemaakt en we al je gegevens binnen hebben. Download bijgesloten Worddocument en vul de gewenste gegevens in. Dit kun je ingevuld terug sturen naar leo(at)acceptnolimits.eu.
Een bedrag van € 60,= moet je voor de sluitingsdatum hebben overgemaakt en dit zal niet meer teruggestort worden als je je om wat voor reden dan ook terugtrekt.
Zie deelnameformulier voor verdere instructies. LEO180 INSCHRIJVING IS VOL VOOR DIT JAAR!

Uiteindelijk zal er een klassering zijn van degenen die de finish halen, maar het is misschien wel aan te raden om niet alleen te lopen en samen de beer proberen te verslaan.

We gaan je niet vertellen wat je allemaal wel en niet mee moet nemen op een onderneming als deze omdat we er wel vanuit gaan dat je weet waar je aan gaat beginnen. Wel zijn er enkele zaken die verplicht zijn:
1. Je moet een telefoon bij je hebben die tussen start en finish bruikbaar is kunt horen en de volgende nummers voorgeprogrammeerd: Marek 0031 6 57348895 en Maarten 0031 6 57886766.
2. Een Rescuebag waar je helemaal in kunt. Dit is van belang voor het geval je ergens strand en je buiten in de kou moet wachten.
3. Een goede handheld GPS waarin een Benelux Topo geladen is en je GPX bestanden in kunt laden. Ook is het van belang om voldoende batterijen bij je te hebben. Enkele tips over GPS en instellingen zoals wij ze hebben klik hier.
Wat je verder mee neemt is dus echt eigen keuze en verantwoordelijkheid.
Een aanraden is misschien wel een Lifestraw voor het geval je watervoorraad op is en een reserve hoofdlampje is ook altijd handig.

De Start (locatie onder voorbehoud)
Op zaterdag ochtend rond 6 uur zal de start plaatsvinden vanaf een nog te bepalen locatie in Goirle.

De Finish (locatie onder voorbehoud)
Voor deze loop heb je precies 36 uur de tijd wat betekent dat je zondag 6 november op 18 uur ’s avonds binnen moet zijn. Het klopt dat dit de cuttoff tijd is van de 10 km kortere 2016 editie. Dit principe wordt mogelijk elk jaar weer opnieuw gehanteerd totdat wij anders besluiten.

Cuttoff
Er zijn 2 cutoff punten. Eerste is bij Spoordonk op 87.3 km waar je op zaterdag om 20:00 uur voorbij moet zijn. De tweede is bij de Bockenreyder op 161.7 km waar je zondag om 11:00 uur voorbij moet zijn.

De route zal niet aangegeven zijn en kaarten krijg je ook niet. Het is echt een GPS avontuur op de Maarten en Marek manier! Het is altijd een keuze die we hebben moeten maken tussen een onlogische maar heel mooie lus of een logische en minder mooi stuk. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel goed te doen zijn.
De route staat op Afstandmeten.nl en is hieronder te zien. De GPX is hier ook te downloaden. We hebben de route zelf helemaal gelopen met dit GPX bestand. Er zitten dus geen fouten in.
De route staat vast maar kan altijd nog aangepast worden omdat we misschien sommige stukken last minute nog iets aan moeten passen om wat voor reden dan ook.

De route voor 2018 is DEFINITIEF! Hieronder de route.

Direct op Afstandmeten… http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2282578

Volg ook onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven… https://www.facebook.com/LEO180mm/