Trenchfeet – huidmaceratie

Het fenomeen trenchfeet kennen we vooral van lange ultraraces waarbij de voeten langdurig nat blijven. De huid van je voeten absorbeert vocht en wordt op den duur week en gaat de binding met onderliggende huidlagen loslaten. Met juist tapen en de voeten tussendoor proberen te drogen kun je het proces uitstellen maar als de huid kapot gaat scheuren kunnen er ontstekingen ontstaan waarvoor je zelfs in het ziekenhuis behandeld moet worden. Erg goed ontsmetten en een stevige antibioticakuur is dan wat er gedaan moet worden en het herstel kan zelfs weken duren voordat de huidlagen weer goed en wel een nieuwe langdurige belasting aankunnen.

Dit is dus vaak de reden dat lopers op het punt komen hun race af te moeten breken omdat het medisch niet meer verantwoord is om door te gaan.

In het kort komt het erop neer dat als je meer dan 15 uur onafgebroken natte voeten hebt, je hiermee te maken gaat krijgen. Het is altijd goed om droge sokken mee te nemen onderweg en al van tevoren preventief de drukvlakken met witte sporttape te verstevigen.

Een andere tip die ik kan meegeven is dat je nooit je binnenzolen van je schoenen weg moet gooien. Als je droge sokken aantrekt en je schoenen zijn nog doorweekt dan hebben droge sokken weinig zin. Een extra set droge binnenzolen geeft je voeten weer heel even tijd om enigszins te herstellen of het proces even een halt toe te roepen.

Uit praktijk hebben we geleerd dat het geen gek idee is om een haarföhn in je dropbag te hebben. Als je op checkpoints komt kun je je voeten daarmee sneller drogen. Maar houdt er rekening mee dat je huid pas echt het geabsorbeerde vocht weer kwijt is na iets van 24 uur. Rust pakken op CP’s is dus niet alleen goed voor je gestel maar zeker ook voor je voeten. Een uurtje extra pauze pakken op CP’s gedurende lange meerdaagse ultraraces waarbij je veelal met natte ondergrond te maken krijgt is dus iets dat ervoor kan zorgen dat je de finish (net) wel zult halen.

Vooraf is het ook gebruikelijk om je voetzolen gedurende twee weken voor een race dagelijks te behandelen met Kamferspiritus. Dit zorgt ervoor dat je huid wat steviger wordt en minder gevoelig is voor kou en vocht. Kamferspiritus kun je bij elke apotheek kopen en kost maar een paar Euro.

Dus in het kort: Je kunt trenchfeet niet helemal voorkomen maar je kunt dus het proces wel uitstellen door van tevoren je voeten preventie te tapen; natte schoenen, sokken en binnenzolen te wisselen voor droge; extra rust pakken op CP’s en je voeten droog föhnen; van te voren je voetzolen behandelen met Kamferspiritus en hopen op het beste.

Dit waren mijn voeten op CP2 van de 2016 Legends Trail… amper 100 km door de natte Ardennen in Maart. Dit is het begin van Trenchfeet maar nog niets ernstigs maar vanaf CP3 was het ver klaar.

Als je meer wil lezen over dit onderwerp dan kan ik onderstaande linkjes naar drie artikelen op de website Blisterprevention.com.au aanbevelen. (Schrik niet van de foto’s op de site).

Maceration Part 1: What Is Skin Maceration

Maceration Part 2: Maceration Treatment

Maceration Part 3: Preventing Maceration

Mocht het zo zijn dat de artikelen niet meer online beschikbaar zijn dan kun je ze hier nog als PDF bekijken:

Part 1Part 2Part 3