Montane Razor 15 racevest

Veel lopers vragen vaak naar mijn bevindingen van het Montane Razor 15 racevest. Dus waarom niet even een kleine review.

Het beste racevest of rugzak bestaat niet. Je trekt ook niet elke dag het hele jaar door dezelfde jas aan. Je moet je dus eerst afvragen waarvoor je een racevest gaat gebruiken. Denk aan het seizoen, afstand tussen verzorgingsposten, hoeveel moet je verplicht meenemen, hoeveel wil je zelf meenemen, etc.

Genoeg inhoud maar toch compact
Maar als je er dan toch eentje moet kiezen die je een allround racevest kunt noemen dan is het de Razor 15 wel. De 15 staat voor de inhoud in liters wat misschien wat ruim lijkt voor kortere loopjes, maar met het elastiek dat over de achterkant loopt kun je hem heel erg compact maken zodat er niets gaat schudden als je aan het hardlopen bent.

Zit als gegoten
Als je hem aan hebt voel je hem nauwelijks. De pasvorm en verdeling van pockets is prettig en je kunt overal gemakkelijk bij. Ook de pockets op de zijkanten. Hierin stop je bijvoorbeeld handschoenen, extra shirt, etc. Bij sommige racevesten schiet meteen de kramp in je armen als je er iets uit probeert te halen omdat ze net even verkeerd gepositioneerd zijn of te diep zijn. Dat is met deze Razor 15 niet het geval.
Waar ik even aan moest wennen was de klittenband strip om hem vast te maken aan de voorkant maar ik moet zeggen dat het erg prettig zit en snel los en weer vast te maken is. Op de borst maak je de schouderbanden vast met een gespje dat ook gemakkelijk los en vast gaat en snel vaster of strakker in te stellen is.

Drinken
Er is ruimte in het racevest om een waterzak in te hangen maar persoonlijk heb ik daar niets mee. Die dingen gaan vaak lek, je kunt niet inschatten hoeveel er nog in zit en schoonmaken is ook al een hel. Met flesjes of bidons kun je veel beter doseren en zo kun je ook gemakkelijker sportdrank én water meenemen.
Aan de voorkant zit een pocket voor een softflask van Montane maar ook een gewone bidon past erin. Softflasks gebruik ik zelf nooit omdat die dingen lekken als je tegen het drinkstuk duwt. Je kunt ze dus niet achterin je tas tussen andere spullen stoppen.
Zelf heb ik altijd halve liter Spa Blauw flesjes omdat die smal en erg dun zijn. Voordeel is dat als ze leeg zijn je ze kunt opfrommelen tot niets en als je weer extra water kunt vullen dan blaas je ze gewoon weer op. Er passen achter in het grote vak gemakkelijk drie flesjes naast elkaar. Dat is dus al anderhalve liter achterin en een halve liter aan de voorkant en daarmee kun je dus ook gemakkelijk races lopen waarbij de afstand tussen de verzorgingsposten wat verder uit elkaar ligt.

Pockets voorkant
Aan de voorkant heb je een grote pocket voor bijvoorbeeld je telefoon en andere wat grotere dingen van formaat iPhone of fototoestelletje. Hoger op de schouderriemen zitten nog enkele kleinere pockets, waarvan er eentje met rits, om allerlei klein spul in kwijt te kunnen. Voeding kun je dus volop kwijt aan de voorkant.
En natuurlijk de bidon pocket rechtsvoor voor een halve liter softflask of bidon.
Aan de bovenkant van de schouderriemen zitten nog lusjes waar je iets aan kunt hangen zoals Buffs die je wilt laten drogen.

Pockets achterop
Links en rechts zitten de eerdergenoemde meshpockets voor een jasje, shirt en andere onzin die wat meer volume inneemt.
Midden achterop zit een pocket over de volle lengte van je vest waar je de spullen in kwijt kunt die je snel moet kunnen pakken maar niet steeds nodig hebt. Deze pocket zou waterdicht zijn maar ik gok het er nooit op en stop altijd alles in zipbags of Sea to Summit Dry Sacks. Voordeel is dan ook dat je gebundeld alles erin hebt zitten.
Dan heb je natuurlijk het grote vak waar je echt van alles in kwijt kunt. Dat vak stop je vol met spullen in volgorde dat je het nodig zou hebben. Een rescuebag, EHBO set en regenboek stop je uiteraard onderin maar extra kleding, voeding, flesjes water, extra jasje, etc zit dan steeds verder naar boven.
Aan de achterkant is ook nog een bevestigingsmogelijkheid voor stokken maar daar heb ik ze nooit in hangen. Als ik start met stokken heb ik ze de hele race in mijn handen en berg ik ze nooit op.

Stevige achterkant of niet
Het racevest is als een jasje gevormd en het rug gedeelte is erg slap. Veel lopers vinden dit erg prettig maar ikzelf heb altijd graag een wat stuggere achterkant zodat de spullen niet drukplekken creëren. Als je aan de start staat is je racevest meestal nog redelijk doordacht ingepakt maar gedurende de race trek je er van alles uit en prop je er alles zonder nadenken weer terug in.
Ik heb zelf van kunststof een achterkant gemaakt. Wat perfect past voor je Razor 15 zijn de aankondigingen voor de jacht die ze in België vaak gebruiken. Je hoeft alleen even de hoeken rond te knippen.

Zelf heb ik er nu diverse races en trainingen mee gelopen waaronder de Great Escape, Grizzly100 en de Bello Gallico. Alle drie totaal andere races waar je net weer even een ander assortiment materiaal bij je wil hebben. Voor alle drie prima uitgepakt.

Het racevest is misschien wat te ruim voor alledaagse trainingen waar je niet veel meer dan een regenjack, telefoon en bidon water mee wilt nemen maar voor de meeste races is de Montane Razor 15 een super racevest waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

Er zijn nog modellen met minder inhoud maar heb daarvan niet de kans gezien deze uitgebreid te testen.

Hier de link naar het racevest op de Montane site. Maar je kunt altijd even vragen bij Skadi Outdoor.

Als je specifieke vragen hebt over het racevest of andere dingen dan hoor ik het wel.

Groet, Maarten