Materiaal checklist Trail uitstapjes

Hieronder een materialen checklist die ik altijd gebruik voor een trailrun/race. Er staat uiteraard teveel op voor zomaar een trailtje op een mooie zomerse middag. Het is meer een totaal checklist zodat je geen kopzorgen hebt als je inpakt. Ik pak altijd twee lijsten (één voor dropbag en één voor racevest) en streep met een gele stift aan wat ik mee wil nemen. Dan is het gewoon spullen inpakken en afstrepen zonder dat je iets vergeet.

Meestal gooi ik alles eerst op een berg en pak ik alles in als het compleet is. Spullen voor tijdens het lopen gaan in je racevest… spullen die je enkel voor en na een race nodig hebt in een tas… en als je een dropbag mag gebruiken dan die spullen daar weer in. Zorg dat je dropbag eigenlijk veel te groot is, dan hoef je niet moeilijk te zoeken en heel je tas leeg te halen.
Het is handig om alles wat in je dropbag zit in doorzichtige plastic tassen te stoppen. Zo blijft het droog, kun je aan de buitenkant van de tasjes zien wat erin zit en hou je alles meer geordend. Zorg ook dat je een plastic tas in je dropbag hebt om vuile kleding en afval in te stoppen.

Dan heb je natuurlijk alles klaarliggen en moet het nog in je tassen. Voor het inpakken moet je eigenlijk het event achterstevoren afspelen en zo ook je tas inpakken. Spul wat je pas later in de race of misschien niet nodig gaat hebben gaat er als eerste in en echt onderin; dit ook in je dropbag. Dat zijn dus echt spullen als rescuebag, alu-deken, ehbo kit, hoofdlamp, etc. De spullen die je vaak nodig gaat hebben gaan op plekken waar je snel bij kunt. Voeding zit overal verspreid in vakjes en spullen zoals handschoenen, reserve batterijen, regenjack, etc, zitten op plekken waar je redelijk snel bij kunt om ze te pakken of gemakkelijk terug kunt stoppen zonder je tas weer leeg te moeten halen.
Dan heb je natuurlijk het verhaal over gewichtsverdeling. Dit is een erg persoonlijk iets en kan ik weinig zinnigs over zeggen. Is ook sterk afhankelijk van het soort racevest of rugzak die je draagt. Mijn voorkeur gaat uit naar een goede verdeling waarbij de 0,5 ltr waterflesjes boven in het midden tegen mijn rug zitten. Ik vind het onprettig als die onderin zitten en op mijn onderrug drukken. Anderen denken dat gewicht juist weer helemaal onderin moet omdat je dan minder topzwaar bent. Is ook iets voor te zeggen maar we hebben het bij trailruns niet over veel kilo’s aan materiaal zoals met een meerdaagse huttentocht.
Één tip die ik je wel kan geven is om met je materiaal en zeker met het gewicht te trainen waarmee je ook daadwerkelijk een race moet gaan lopen. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan en je moet bijna blind je spullen kunnen vinden. Intuïtief moet je je batterijen, voeding, gps, fototoestelletje, etc kunnen pakken. Je denkt dat batterijen van je gps of hoofdlamp vervangen zo gedaan is… dat is het ook thuis in je woonkamer… maar na een dag hardlopen in een donker bos in de regen kan het een hel worden.
Zorg dat je gewend bent aan het gewicht wat je mee moet sjouwen. Je loophouding is net wat anders met 8 kg op je schouders. Dit verschil in loophouding, en dus net andere belasting van je gestel, kan je de das om doen in de langere runs. Een overbelasting op spieren en pezen in enkels, scheenbeen, knie, rug, schouders, etc wat je met gewicht juist meer belast kan echt een probleem in de langere runs.

Racevest of lichte hiking rugzak
Dit is een heel persoonlijk iets en ga ik niet veel over roepen.
Mijn voorkeur gaat voor langere races uit naar een lichte hiking rugzak omdat daar meer vorm en stevigheid in zit. Met een goede heupgordel kun je zelfs het gewicht verdelen ovver je schouders en heupen. In de afdalingen kan dit handig zijn omdat je het gewicht meer op je heupen kunt dragen ipv op je schouder wat je weer topzwaar maakt. Ook kun je zo afwisselen en heb je een mindere eenvoudige belasting enkel op je schouders.
Op de kortere loopjes of zomer loopjes waar je een hoop minder spullen nodg hebt volstaat een degelijk racevest waarbij het gewicht juist enkel op je schouders hangt.
Wat bij je past is een ’trail & error’ verhaal waarbij je moet uitproberen wat bij je past. Hier is geen gouden regel.

Wat je meeneemt tijdens een race is ook sterk afhankelijk van wat je op de checkpoint kunt krijgen en hoever ze uit elkaar liggen. Wellicht kun je ook onderweg ergens iets kopen in supermarkten of horecazaken. Voor dit laatste is het dus ook goed om de route goed in je hoofd geprent te hebben en weet welke dorpjes je passeert en zelfs wat net iets van de route ligt. Waarom zou je anderhalve kilo water extra mee sjouwen als je weet dat er ergens onderweg een punt is om bij te tanken; al is dit een paar honderd meter van de route.
Voeding neem ik zelf meestal teveel mee… maar dat is ook omdat ik vaak niet van te voren weet waar ik zin in heb… hartig, zoet, zacht, iets knapperigs, etc. Daarom heb ik op het eind vaak nog een hoop rommel in mijn racevest. Als het erg koud is dan is het handig om meer suikers te nemen omdat dat je motor beter op gang zal houden. Is het warmer dan werken hartige dingen weer beter voor mij. Maar ook dit is een persoonlijk iets waarmee je zelf moet experimenteren.

Nice2haves en musthaves
Vaak hoor ik lopers zeggen dat 7,5 tot 8 kilo veel te veel is en dat het onzin is om mee te sjouwen. Je hebt inderdaad veel spullen echt helemaal niet nodig tijdens het hardlopen; maar gaat ze wel nodig hebben als het niet volgens plan loopt en je in de problemen komt ergens op een plek waar het lang kan duren voordat er hulp is. Dan is ineens een donsjasje, een extra set kleding, stevig regenjack en -broek, powerbank, etc hetgeen je het iets comfortabeler maken en je  kunnen redden van een serieuze onderkoeling of erger. (artikel over onderkoeling)
Ook als het weer ineens onvoorzien anders gaat zijn dan verwacht of als dingen niet meer gaan zoals gepland en je toch op een verantwoorde manier verder wil kunnen gaan moet je maatregelen kunnen nemen. Ultra’s lopen is kunnen aanpassen aan elke situatie.
Veel hardlopers die voor de winst gaan nemen vaak meer risico en nemen enkel de ‘musthaves’ mee op pad die ze zeker nodig gaan hebben en vertrouwen meer op een organisatie of supportcrew die ze volgt. En sommigen stappen ook uit de race als het beoogde doel niet meer gehaald kan worden.

Veel races hebben een verplichte lijst materialen die je mee moet nemen. Zorg dat je die spullen echt bij je hebt. Niet omdat het moet maar omdat het wel een reden zal hebben om ze bij je te moeten hebben.

Zorg dat je je telefoon zo hebt ingesteld dat hij enkele dagen mee kan gaan. Daarvoor moet je echt alles uitschakelen behalve de belfunctie. Dus GPS, Bluetooth, Wifi, Data en alle achtergrond apps uitschakelen. Een iPhone gaat zonder problemen een dag of vier mee en je bent altijd bereikbaar in geval van nood. Een SMS versturen/ontvangen gaat dan altijd nog wel en je kan natuurlijk altijd even je data aanzetten om internet te gebruiken, maar vergeet het niet weer uit te zetten. Veel races stellen het ook verplicht dat je bereikbaar blijft tijdens een event in het geval er een belangrijke mededeling is of als er met iemand iets gebeurd is in je directe omgeving en ze er zelf niet snel genoeg kunnen zijn. Misschien ook een tip om je telefoon in je racevest in een binnenvak tegen je lichaam op te bergen. Batterijen hebben nogal eens de nijging minder lang mee te gaan als het koud is en tegen je lichaam is het net wat warmer.

Oja… zorg dat alles wat niet nat mag worden in zipbags of iets dergelijks zit. Of het nu wel of niet regent… je racevest en spullen erin zullen op den duur nat worden. Dit door zweten, lekke bidons, rivierdoorsteek, regenbui, etc.

Echt dons of syntetisch dons
Echt dons heeft als fijne eigenschap dat het erg compact in elkaar gepropt kan worden, erg licht is en erg goede isolerende eigenschappen heeft. Het grote nadeel is dat als de dons nat wordt in elkaar plakt en de isolerende werking verliest wat de jas dus onbruikbaar maakt als hij echt nat wordt. Idaal als het koud en droog is. Zo’n jas heb ik altijd in mijn dropbag voor als ik op een checkpoint kom of voor na een race. Dus bovenin mijn dropbag.
Ook al hoor je wel eens dat dons geïmpregneerd is en wél de isolerende werking behoud als het nat wordt is grote onzin. Misschien een kleine regenbui maar zeker niet onder zwaardere omstandigheden.
Synthetische dons zijn pluizen die tegenwoordig bijna dezelfde eigenschappen hebben als echt dons maar wel de isolerende werking blijven behouden als het nat wordt. Dit spul is misschien iets minder compact op te proppen maar doet tegenwoordig in gewicht en volume niet meer onder voor echt dons. Zo’n jas heb ik in de winter altijd bij me in mijn racevest om me warm te kunnen houden als het echt koud is of als je om wat voor reden dan ook geen snelheid meer kunt maken en dus sneller afkoelt.
Bij Montane en ook andere merken gebruiken ze vaak Primaloft vulling.

Reisverzekering
Je normale doorlopende reisverzekering dekt meestal geen search & rescue operaties met helikopters of anders en allerlei dure repatriëringen. Om met een gerust gevoel een meerdaags avontuur te ondergaan is het handig er eentje af te sluiten die dit wel dekt en gespecialiseerd is in buitensport activiteiten. Die kun je vaak per dag afsluiten. Zorg dat je een printje met gegevens in je tas hebt en vertrouw nooit op iets dat je in je telefoon hebt staan; die kun je verliezen of kan kapot gaan.
Ik sluit vaak een verzekering af bij Impact Multisports (https://www.assurance-multi-sports.com/AssuranceSportIndex_en).

07_nutrition-1

Kleren & Schoenen
Warme sokken (voor/na race)
Loop sokken (+extra in dropbag)
Lang shirt merino (lekker als baselayer als het koud is)
Lange broek merino (slaapt lekkerder als het koud is en je slaapzak hoeft niet zo heel dik te zijn)
Buffs (overal handig voor)
Handdoek
Onderbroeken (+extra voor na een race)
Katoenen shirt (altijd lekker na een race)
Pet (lekker als er veel zon is)
Muts (+extra in dropbag)
Trui (altijd lekker na een race)
Donsjas – echt dons (in je dropbag voor op CP’s of na de race)
Donsjas – Primaloft (in je racevest voor onderweg)
2 paar trail schoenen
1 paar schoenen (voor/na race)
Fleece trui (voor als het trager gaat en het koud is)
Regenjack Goretex met ritsen onder de armen (echt regenjack en niet zo’n flutkwaliteit Salomon Bonati jackie)
Windjack (altijd lekker als het net wat frisser is en een extra kleding laag te warm is)
Regenbroek Goretex (met ritsen aan de zijkanten van je bovenbenen voor ventilatie)
Gaitors (om de rotzooi en sneeuw uit je schoenen te houden)
Handschoenen dunne
Handschoenen waterdichte
Extra binnenzolen (handig om op een CP te wisselen icm droge sokken)
Grivel Spikes (soms verplicht)
Arm Sleeves (prettig als de temperatuur wisselt en je niet steeds iets aan of uit wil trekken)
Hutslippers of gewone (handig op CP’s waar het op de grond vaak smerig en koud is)
Bergschoenen
Oofos slippers (https://www.oofosbenelux.nl/products/ooahh-slide-black)

Eten & drinken
Adventure food maaltijden
Chips
Marsen, Snickers, Twixen en andere repen zoals Liga fruitkick
Beef Jerkey (goed loopvoer… recept)
Mix rozijnen noten
5 ltr water bidon (in auto laten)
0,5 ltr waterflesjes (voor racevest)
Perculator + gemalen koffie
Nescafe zakjes (voor onderweg in je bidon)
Aquarius (flesje ook handig als bidon)
Snelle Jelle’s (hapt prima weg en zit je vol van)
Zakjes sportdrank (per bidon een zakje)
Gels met cafeïne (enkele maar niet teveel; kunnen je net even uit die dip halen)
BCAA’s + Recovery eiwitten (ook gewoon onderweg tijdens de langere trails)
Bier (altijd lekker na afloop)
Cola (beste sportdrank)
Sardines in blik
Hak bonenschotels in zakken (wegen niet veel en kun je zonder op te warmen eten)
Ontbijt (bananen, krentenbollen, boterhammen)
Spork (spoon/fork)

Medisch & Hygiëne
EHBO kit (Desinfectiewipes, Sterilon, injectienaalden, verbandrolletje, verbandgaasjes, reserve aludeken,
Oordoppen (als je ergens moet slapen en het rumoerig is)
Bodyglide of Nokcream (tegen schuurplekken en in tegenstelling tot vaseline blijft dit een stuk langer op je huid zitten als het nat is)
Magnesium tabletjes (helpt als je krampen denkt te hebben)
Tempo’s (geen uitleg)
Sport tape (blaren tapen en voor repareren materiaal)
Paracetamol (niet meer dan 4 gram per 24 uur)
Immodium (als je aan de dunne gaat)
Plastic handschoentjes (om niet met je smerige handen aan wonden te zitten en als het koud is kun je ze dragen onder je handschoenen)
Voltarengel (verlicht de pijntjes enigszins)
Injectienaalden (om blaren te prikken)
Alcohol wipes (om blaren schoon te maken voordat je ze behandeld)
Tandenborstel+pasta
Douchegel
ORS of electrolyten (goed als het erg warm is en je veel zweet)
Natte wegwerpwashandjes (handig op CP’s of achteraf)
Muggen/teken spray

Diversen
GSM (met organizers nummers en toegangscode achterop voor nood)
Alu-Deken (meestal verplicht maar zit standaard in mijn uitrusting)
Alu Rescue bag (zo’n ding waar je echt helemaal in past)
Fluitje (zit vaak al standaard aan je vest)
Racevest
Waterreservoir (gebruik ik zelf nooit)
ID, paspoort, bankpas, creditcard, Zorgpas, NKBV-pas
Reisverzekering printje
Geld (beter teveel dan te weinig en ook muntjes voor frisdrank automaten)
Hoofdlamp Petzl Myo (gebruikt penlites en hoef je dus gen stress met opladen tussendoor)
Hoofdlamp (reserve)
Rood lichtje
Zonnebril (kan ook lekker zijn als er erg veel wind staat en stof/zand in je ogen waait)
Kompas (soms verplicht en kan je in geval van nood misschien toch helpen als je kaarten bij je hebt).
Slaapmat (dunne in dropbag, dikke in auto)
Slaapzak
Bivakzak (bv E-Bivy van MSR. Kan ook ipv Alu Rescue bag maar is zwaarder)
Plastic zeiltje (met buiten slapen blijft je bivakzak schoon)
Alu ondergrond (als het erg koud is, kan gewoon zo’n lichte auto voorruit beschermer zijn bij vorst)
Paracord (handig voor allerlei reparaties aan racevest of wat dan ook)
Stokken (+reserve in je dropbag)
GPS horloge met GPX (vergeet hem niet op te laden en de route erin te zetten)
Handheld met GPX (check van te voren of gpx en kaart geladen wordt)
Batterijen (Lithium blijft het doen bij koud weer, wegen een stuk minder en gaan veel langer mee dan alkanline)
Powerbanks (grote in Dropbag, kleine in racevest)
Naald & Draad (voor reparaties aan materiaal)
Fototoestelletje met extra batterij
Handenwarmers (heatpacks)
Veiligheidsspelden
Zakmes (Spyderco Endura4 = erg licht, plat en oersterk)
Aansteker (om je brander aan te steken of anders)
Zip Bags extra (altijd handig als je wat eten mee wil nemen van CP’s of om extra laagje kleding droog te houden)
Beker (hydracup of anders omdat sommige races geen bekers hebben op CP’s)
Gasbrandertje met gasflesje
Esbit brander met tabs (handig licht compact voor onderweg)
Klein thermosflesje (een 0,33 ltr flesje warm water/thee/koffie kan echt geweldig zijn als het koud is)
Ducktape (in je dropbag voor reparaties)
Enkele Tyraps (voor reparaties)
Printjes met alle info (zul je al uit je hoofd moeten kennen maar goed om bij je te hebben)
Kaartenhoes (als je kaarten niet tegen water kunnen)
Tent
Föhn (om je voeten droog te föhnen op CP’s; verminderd de kans op trenchfeet)
Tarp (in combi met je stokken kun je een handige overkapping maken om onder te slapen als het regent)
Coolbox + Icepacks (zodat je bier koud is als je terug bent na een lange tocht)
Mini USB kabel voor handheld gps (voor het geval je toch last minute nog iets moet regelen met je gps)
Opladers (voor stopcontact)
Telefoon kabel
Horloge kabel
Lifestraw of Sawyer (Waterfilter van maar 50 gram… handig als je niet zeker bent wanneer je een kraantje tegen komt om bidons bij te vullen. Maar er zijn veel andere filters op de markt)
Plastic zak (om je smerige spullen in te doen op CP’s en na de race)
Verlengsnoer (op CP’s zitten namelijk altijd alle stopcontacten vol met laders van anderen)
Engels stopcontact (als je daar gaat lopen tenminste)
Topo kaarten (soms verplicht met races)
Mondkapje en desinfectiegel (anno 2020)

Zie deze lijst meer als een leidraad. Iedereen heeft zo zijn eigen specifieke dingen. Denk aan medicijnen mocht je die gebruiken.

Groet,  Maarten