Merken en materialen

Ook al heb veel merken en materialen die ik vaak test ik ben redelijk merkentrouw. Never change the winning team zullen we maar zeggen. Daarnaast verschilt het ook of we het over zomer of winterkleding hebben.

Zomerkleding
In de zomer draag ik voornamelijk kleding van Under Armour en Skins. Ik ben duidelijk een gevalletje van iemand die geen wapperende kleding om zich geen wil en alles moet gewoon goed aansluiten. Dit is ook omdat ik met losse kleding sneller schuurplekken krijg.
Als ik in de zomer een lange run heb en dus waarschijnlijk een wat zwaarder racevest draag ik altijd twee dunne lagen over elkaar… ook al is het 30’C. Omdat je met die temperaturen meer transpireert heb je sneller schuurplekken en met twee lagen over elkaar voorkom je dit.
Bij langere runs in de zomer heb ik ook altijd tubes om mijn kuiten. Niet zozeer voor het compressie verhaal maar meer om mijn kuiten te beschermen tegen alles wat mijn benen kan beschadigen in het terrein.
Under Armour loop ik al vele jaren mee. Shirts die ik jaren geleden gekocht heb zijn nog net zo goed als de shirts die ik onlangs gekocht heb. Super kwaliteit waar de vorm heel goed in blijft.
Skins is een echt compressie kleding merk dat gemaakt is om op zijn plek te blijven zitten. Als er iets is waar ik een hekel aan heb is het wel kleding die je steeds weer op zijn plek moet hijsen. Skins is misschien wat kostbaarder maar dan heb je ook wat.

Winterkleding
In de winter uiteraard altijd een lange tight aan. Dit meestal van Under Armour maar als het niet al te koud is een Skins. Valt verder weinig over te zeggen.
Ik ben verder een echte laagjes persoon en naarmate het kouder wordt heb ik meer laagjes aan. Vaak als onderlaag een Kraft shirt omdat die heel goed het vocht doorgeven aan de volgende laag wat dan een Under Armour laag is. Soms heb ik wel drie à vier lagen aan. Een jas doe ik echt pas aan als het echt verschrikkelijk koud is of als er veel wind staat. Met een jas gaan er uiteraard enkele lagen minder aan.

Sokken draag ik twee soorten
Voor de kortere loopjes heb ik Bridgedale sokken. Dit zijn eigenlijk geen hardloopsokken maar meer een lichte hikingsok. Deze zijn erg zacht maar toch sterk. Voor de langere runs vanaf een uurtje of 6 draag ik Injinji sokken. Deze sokken zijn net handschoenen en je tenen zitten ieder apart. Voordeel is dat je daarmee een hoop minder wrijving hebt. Als je uren achter elkaar je tenen langs elkaar laat schuren met wat zand ertussen kun je natuurlijk blaren krijgen. Je ziet ze nu ook steeds meer dan een tijdje terug.

Muts – Pet – Buff
In de zomer heb ik meestal niet veel op mijn hoofd. Wel altijd een Buff om mijn pols om mijn gezicht af en toe schoon te vegen. Of de Buff gaat half over mijn hoofd zodat het zweet niet steeds in mijn gezicht loopt.
Als het kouder is heb ik altijd een muts op. Meestal een Thinsulate variant of ook gewoon een echte wollen muts.
Sinds ik mijn lievelings-pet verloren ben draag ik eigenlijk geen pet meer.

Regenkleding
Ik heb twee regenjacks… een dunne Salomon en een dikke gewoon van de Decathlon. Die Dunne van Salomon kun je eigenlijk niet echt zien als een regenjack omdat hier de regen gewoon doorheen gaat. Ik gebruik hem meer om de warmte binnen te houden. Het regenjack van de Decathlon is echt een goed stevig jack wat je aan de zijkanten open kunt ritsen voor ventilatie. Zo kun je als je leert spelen met de rits aan de voorkant en de ventilatie ritsen heel goed de temperatuur regelen en omdat het er aan de voorkant inblaast en aan de zijkanten weer uit.
Daarnaast heb ik een Goretex regenbroek van Berghaus. Investeer daar goed in want een regenbroek die alleen maar afsluit en geen mogelijkheid van ventilatie en ademend vermogen heeft is echt niet prettig. Die ik heb kan ik aan beide zijkanten helemaal openritsen om de transpiratie weer kwijt te raken. Een regenbroek is als het echt erg koud is en er veel wind staat ook lekker om de warmte binnen te houden. Dus ook als het niet regent gewoon aan dat ding als je weet dat het nog ver is en het koud is. Bij een race als de Legends Trail is het totaal niet onverstandig om een regenbroek aan te doen. Onderkoeling is namelijk een sluipmoordenaar die je plotseling de das om doet.